Σε κρίση ΗΠΑ-Μεξικό: Ακυρώνονται οι συναντήσεις Τράμπ-Νιέτο

Σε κρίση ΗΠΑ-Μεξικό: Ακυρώνονται οι συναντήσεις Τράμπ-Νιέτο

Σε κρίση είναι πλέον και επισήμως οι σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού καθώς Ενρίκο Πένα Νιέτο ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Ντόναλντ Τράμπ αντιδρώνας στον ωμό πολιτικό και οινομικό εκβιασμό του προέδρου των ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τράμπ είχε ζητήσει από το Μεξικό όχι μόνο να αποδεχθεί τη δημιουργία τείχους στα σύνορα των δυο χωρών αλλά και να το χρηματοδοτήσει, με κόστος που υπολογίζεται από 8 έως 14 δισ. δολάρια. Όλα αυτά ενώ ο Ντόναλντ Τράμπ ετοιμάζεται να ακυρώσει τη NAFTA επικαλούμενος ότι πρόκειται για συμφωνία επικερδή μόνο για το Μεξικό, τροφοδοτώντας με έλλειμμα 60 δισ. το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τράμπ μέσω του twitter επέτεινε την προκλητική συμπεριφορά γράφοντας:

“Αν το Μεξικό δεν είναι διατεθειμένο για το απόλυτα απαραίτητο τείχος, τότε καλύτερα να ακυρώσουμε τις συναντήσεις”.

Οι δύο πρόεδροι είχαν προγραμματίσει συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε εμπορικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο μετανάστευσης, καθώς η νέα ηγεσία των ΗΠΑ θεωρεί μείζον θέμα την είσοδο χιλιάδων «παράνομων μεταναστών», όπως τους αποκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε  Ο Τράμπ "σκοτώνει" εσπευσμένα τη NAFTA

Μόλις την Τετάρτη, ο νέος πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για την ανέγερση του τείχους, σε μία τελετή πουν δόθηκε ιδιαίτερη έκταση και έμφαση, ενώ παρουσιάστηκε ως εξαιρετικά σημαντική κίνηση.

Διαφήμιση