Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει το Βερολίνο από την Ουάσιγκτον στο ελληνικό ζήτημα όπως αποδεικνύεται για ακόμη μια φορα από τις τοποθέτήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την απουσία Τόμσεν και τις δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρει. Αυτή την ώρα το Eurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη συζητώντας τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης: Απουσία-μήνυμα του Τόμσεν από το Eurogroup
Οι τοποθετήσεις Σόιμπλε-Μάρεϊ επίκληση -εκ μέρους του εκπροσώπου του ΔΝΤ- της συνάντησης Σόιμπλε-Λαγκάρντ στο Νταβός αποτελούν σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο ότι υπεκφεύγει από τα συμφωνηθέντα και αγνοεί την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, επικεντρώνοντας μόνο στο ένα σκέλος των συστάσεων του Ταμείου.
Αν σε αυτά συνυπολιγιστούν η απουσία του Πολ Τόμσεν από το Eurogroup και οι πρόσφατες διαρροές του ΔΝΤ στον Τύπο, καθώς και το άρθρο της γερμανικής SZ, που χαρακτηρίζει “ψευτοδίλλημμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ”, τότε το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει αρκετά.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να πετάξει τη μπάλα στο ελληνικό τερέν προσερχόμενος στο Eurogroup και μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να λάβει ωστόσ απάντηση απάντηση από το ΔΝΤ.
Διαβάστε επίσης: Τελεσίγραφο ΔΝΤ σε Ελλάδα-Ευρωπαίους
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσε:
«Θα πρέπει να περιμένουμε» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας που υπογράμμισε ότι είναι θέμα της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Δεν ξέρουμε τις σκέψεις της ελληνικής κυβερνήσης» συνέχισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι η Αθήνα «μέχρι τώρα δεν έχει κάνει απολύτως αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Έχει έρθει όμως η ώρα να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Οι θεσμοί κάνουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Σόιμπλε ο οποίος υπογράμμισε ότι «το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εναπόκειται στην Ελλάδα».
Τέλος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα και να ανεβάσει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε:
«δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις προς συζήτηση. Δεν θα έχουμε εντατικές συνομιλίες σήμερα, για την Ελλάδα» έκλεισε τη δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ενώ ο Ουίλιαμ Μάρει -σχεδόν ταυτόχρονα- απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωνε:
“Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος”
Επανέλαβε, παράλληλα, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και μετά τη συνάντηση που είχε η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε στο Νταβός, συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ίδιο μήνυμα είχε στείλει και προ ημερών το ΔΝΤ απαντώντας πάλι σε εικασίες και σενάρια που τροφοδοτήθηκαν στα media από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε πυροβολάει στον αέρα για να ακούσει το ΔΝΤ
Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ απαντά στον Σόιμπλε: “Παρών” στις… διαπραγματεύσεις
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα σε ΔΝΤ και Eurogroup
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Στουρνάρα σε θεσμούς-κυβέρνηση
Ο ίδιος πάντως απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα ότι τούτο θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα αποσυνέδεσε την απόφαση αυτή από τις επερχόμενες εκλογές σε συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, καθώς και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του αρθρ.4, θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.
Επανέλαβε ότι στο ΔΣ του Ταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι θέση του Ταμείου παραμένει ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, όπως εκτιμά το Ταμείο, θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.