Μήνυμα Στουρνάρα σε θεσμούς-κυβέρνηση

Μήνυμα Στουρνάρα σε θεσμούς-κυβέρνηση

Παρέμβαση με την οποία επιχειρεί να επαναφέρει τη συζήτηση επί των τρεχόντων θεμάτων και όχι εφ’ όλης της ύλης του Μνημονίου κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι απαιτείται ρεαλισμός και ευελιξία προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι αναγκαία προϋπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης, είναι πρωτίστως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Wharton Club of Greece, ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι, αν κλείσει η αξιολόγηση, θα ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εκταμίευση δόσεων αλλά και για τη συζήτηση της παραμετροποίησης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, με δυνητική εφαρμογή τους μετά το 2018.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Μέρκελ στρώνει το έδαφος early-exit της Ελλάδας την Πέμπτη

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος. Αυτό, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα βελτιώσει τη ρευστότητα των τίτλων, θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους και θα διευκολύνει τη διατηρήσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος, ενισχύοντας το τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία.

«Η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν ακόμη και ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και στη βελτίωση της διαχείρισής του.

Διαβάστε  Χουλιαράκης-Τσακαλώτος πήραν χώρο, συνθέτουν το παζλ

Διαφήμιση