Η Κομισιόν απέτυχε: παρατείνονται οι εξαιρέσεις της Σένγκεν

Η Κομισιόν απέτυχε: παρατείνονται οι εξαιρέσεις της Σένγκεν

Την αποτυχία της παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς η Κομισιόν εγκρίνοντας την παράταση των περιορισμών-εξαιρέσεων από τη Συνθήκη Σένγκεν που έχουν επιβάλλει χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και άλλες.

Διαβάστε επίσης: Έτσι ξεσκίζουν την Ευρώπη, σε γραφήματα

Παρά τα πρωτόγνωρα σε ταχύτητα και πολιτική πυγμή βήματα που έγιναν με την προώθηση του Ευρωστρατού, τη συγκατάεθση των Ευρωπαίων στην ανάπτυξη τεράστιων νατοϊκών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία και την πίεση για επανενεργοποίηση του Δουβλίνο ΙΙ, οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης επιμένουν σε πολιτικές που αντιτίθενται στους θεμελιώδεις κανόνες λειτουργίας και στο κεκτημένο της ΕΕ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Έφοδος EBA στις τράπεζες τον Ιούλιο με εντολή της Κομισιόν

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία θα πάρουν έτσι μια νέα παράταση εξαίρεσης από τους κανόνες της ελεύθερης κυκλοφορίας, μέχρι τα μέσα Μαΐου. Το 2015, με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση, είχαν επαναφέρει εκτάκτως τους ελέγχους στα σύνορά τους.

Διαβάστε επίσης: Το κλαμπ Βίζεγκραντ σπάει την Ευρώπη

Τον Μάιο του 2016 η Επιτροπή είχε δεχτεί για πρώτη φορά μια έκτακτη παράταση της επαναφοράς των ελέγχων, πέραν του χρονικού ορίου που καθορίζεται από τη συνθήκη Σένγκεν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Είχε προειδοποιήσει ωστόσο ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και έθεσε ως στόχο την επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Τον Οκτώβριο όμως έδωσε μια πρώτη τρίμηνη παράταση και σήμερα συμφώνησε να παρατείνει το μέτρο για άλλους τρεις μήνες.

Διαβάστε  Μογκερίνι: Η ΕΕ στηρίζει τη συμφωνία για το Σκοπιανό

Διαβάστε επίσης: Το ΕΚ ψήφισε… Ευρωστρατό

«Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, αυτή πρέπει να εδραιωθεί περισσότερ», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, εξηγώντας τους λόγους που δόθηκε η παράταση.

«Παρά τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τον στόχο», παραδέχτηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
[graphiq id=”7gUIygUHGo5" title=”Eurozone vs. European Union vs. Schengen Area” width=”700" height=”1000" url=”https://w.graphiq.com/w/7gUIygUHGo5" ]

Διαβάστε  Κοινούς κανόνες ανταγωνισμού και στο internet θέτει η Κομισιόν

Διαφήμιση