Fake news και Social Media εκλέγουν κυβερνήσεις

Η αδυναμία αποτελεσματικής προστασίας των δημοκρατικών διαδικασιών αυξάνει το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο στην Ευρώπη που οδεύει σε καθοριστικές για την ταυτότητά της εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία

Fake news και Social Media εκλέγουν κυβερνήσεις

Οι συγκρούσεις πολιτικών-media πυκνώνουν και επεκτείνονται, καθώς μετά τη Ρωσία όπου ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγορήθηκε για πολιτική ελέγχου του Τύπου, ακολούθησαν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με την Ουκρανία και την Πολωνία να ηγούνται. Στην Τουρκία που ο Τύπος αντιμετώπιζε πάντα προβλήματα, αυτά εντάθηκαν μετά το πραξικόπημα της 15 Ιουλίου, ενώ απόλυτα ελεγχόμενος παραμένει ο Τύπος στην Κίνα, όπου υπάρχουν εν ισχύ και ισχυροί νόμοι λογοκρισίας.

Διαβάστε επίσης: Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα

Κατά την προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ όμως άναδείχθηκαν και νέες συγκρούσεις μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων, νέες μορφές πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς και η χρήση των social media ως όπλο. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων έγινε ευκολότερη από ποτέ, ψεύτικοι λογαριασμοί στο Facebook και το twitter χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο στρατηγικών επικοινωνίας παρέχοντας έναντι αμοιβής μεγαλύτερη προβολή μιας θέσης ή αποτελεσματικότερη εξόντωση μιας άλλης.

Διαφήμιση

[graphiq id=”eOJuyZO319b” title=”Παγκόσμιος χάρτης Ελευθερίας του Τύπου” width=”700" height=”573" url=”https://w.graphiq.com/w/eOJuyZO319b” ]

Σφοδρή είναι όμως και η σύγκρουση media και πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα, με την αλήθεια, την είδηση, το ψέμμα και την προπαγάνδα να μπλέκονται σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο γιαϊτανάκι με ανυπολόγιστες -ακόμη- επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας.
[gra[graphiq id=”bZ4GlomR2h7" title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Αξιοπιστία κορυφαίων δικτύων” width=”700" height=”586" url=”https://w.graphiq.com/w/bZ4GlomR2h7" ]

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά και σίγουρα η σύγκρουση δεν τελειώνει στο εγγύς μέλλον. Η σφοδρή αντιπαράθεση πολιτικών-media, η διαφθορά, οι ψευδείς ειδήσεις, η προπαγάνδα μέσω των social media και οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι σενάρια που έχουν παιχθεί ξανά και μάλιστα πρόσφατα.

Εκτελεστές στα social media

Στις ΗΠΑ ο πόλεμος έφτασε στα άκρα, εκτός από τη σύγκρουση πολιτικών και media στο σκηνικό μπήκαν και οι hackers και οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι ξένες κυβερνήσεις.

Διαβάστε επίσης: Trolls και fakenews τσακίζουν τη Μέρκελ

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο παρέμβασης hackers στις γερμανικές εκλογές, ενώ το facebook αναγκάστηκε να φτιάξει πλαίσιο για τον εντοπισμό και τη διαγραφή ψευδών ειδήσεων.

Αραβική Άνοιξη, Sepulveda, Σκόπια

Η Δύση βίωσε μέσα σε πυκνό χρόνο μια σειρά από πρακτικές που είχαν χρησιμοποιηθεί τόσο στην “Αραβική Άνοιξη” στη Μέση Ανατολή όσο και σε πολιτικά πραξοκοπήματα στη Λατινική Αμερική.

Διαβάστε επίσης: Andres Sepulveda: Ο χάκερ-πραξικοπηματίες που έστησε εκλογές

Ήταν ο Andres Sepulveda που με συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek μέσα από τις φυλακές στην Κολομβία αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος έστησε εκλογικές αναμετρήσεις στο Μεξικό, τον Παναμά, την Κολομβία και άλλες χώρες.

[graphiq id=[graphiq id=”cFESwcMeBHn” title=”Πιο δημοφιλή Social Networks” width=”700" height=”490" url=”https://w.graphiq.com/w/cFESwcMeBHn” ]uote>

Σήμερα με 5 ευρώ μπορεί κάποιος να διασπείρει σε στοχευμένο κοινό μια απόλυτα ψευδή είδηση, σπιλώνοντας ακόμα και προσωπικότητες, χωρίς να υπάρχει κάποιος άμεσος τρόπος αντίδρασης. Ενώ η αδυναμία πλήρους εξάλειψης του ψηφιακού ίχνους διασφαλίζει ότι ακόμα και αν οι αρχές -μετά ααπό χρονοβόρες διαδικασίες παρέμβουν- ψύγματα της ψευδούς είδησης θα παραμείνουν για πάντα εκεί.

Διαβάστε επίσης: Το Facebook έτοιμο να κόψει τα fake news στη Γερμανία

Ο ίδιος ο χάκερ αποκάλυψε μεθόδους και εργαλεία προπαγάνδας, ενώ εξέφρασε -στην ίδια συνέντευξη- βεβαιότητα ότι αντίστοιχες ομάδες hackers που παρήγαν προπαγάνδα και fake news δρούσαν στις αμερικανικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Το πραξικόπημα του αιώνα από Facebook και Google

Η επιβεβαίωσε δεν άργησε να έρθει. Οι καταγγελίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων από όλες τις πλευρές στις αμερικανικές εκλογές ήταν διαρκείς, σε τέτοιο βαθμό που χρειάστηκε η διερεύνηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών και η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία.
[graphiq id=”g[graphiq id=”gNa3z5ew2eV” title=”Δημοσκόπηση: Συχνότητα πολιτικών fake news” width=”700" height=”579" url=”https://w.graphiq.com/w/gNa3z5ew2eV” ] μετά τις αμερικανικές εκλογές το BBC αποκάλυψε μια ολόκληρη πόλη στην πΓΔΜ η οποία χρησιμοποιούνταν ω κοιτίδα ψευδών ειδήσεων για τις αμερικανικές εκλογές.

Η χρήση της χοάνης των social media για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, η δυνατότητα της αγοράς δημοσιότητας και επιρροής στο facebook και το twitter διευρύνουν το πεδίο της μάχης και καθιστούν την καθημερινότητα των πολιτών θέτρο πολεμικών επιχειρήσεων.

[graphiq id=”e2PgR[graphiq id=”e2PgRPAZKxT” title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Σε πιό βαθμό τα fake news προκαλούν σύγχυση” width=”700" height=”548" url=”https://w.graphiq.com/w/e2PgRPAZKxT” ]ι στους βομβαρδισμούς στις εμπόλεμες ζώνες έτσι και στα social media άμαχος πληθυσμός, παιδιά βομβαρδίζονται ακατάπαυστα με ειδήσεις τις οποίες λόγω του όγκου και της έλλειψης δομημένου συστήματος απάντησης/διάψευσης, αδυνατούν να κρίνουν και να αξιολογήσουν επαρκώς.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο η συζήτηση για την ελευθερία-ανεξαρτησία του Τύπου καθίσταται αυτομάτως παρωχημένη, η αξιοπιστία αδύνατο να διατηρηθεί και η ποιότητα της ενημέρωσης εξισώνεται με τη χειρότερη στιγμή της.

Η δυνατότητα της ελεύθερης, αδέσμευτης και αβίαστης πληροφότησης που προσέφερε το internet “καίγεται” στον βωμό της εξαγορασμένης απήχησης και της στοχευμένης προπαγάνδας. Τα fakenews γίνονται καθημερινότητα, η πλημμύρα συχνά αντικρουόμενων ειδήσεων περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και οδηγεί σε πολιτική ασυνηδητότητα.

[graphiq id=”iQUE5wsEK[graphiq id=”iQUE5wsEKvH” title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Πως ενημερώνονται οι πολίτες” width=”700" height=”560" url=”https://w.graphiq.com/w/iQUE5wsEKvH” ]ιες της κατάχρησης της ελευρίας του internet και της χρήσης των εργαλείων ως όπλα σε έναν ιδιότυπο πόλεμο μένει να καταγραφούν στην πορεία, εν΄σω η μάχη θα συνεχίζεται και τα όπλα θα εξελίσσονται.

Η χρήση του internet ως όπλο μαζικής καταστροφής μόλις ξεκίνησε.

[graphiq id=”6up6WT5OsT3[graphiq id=”6up6WT5OsT3" title=”Από ποιά social media ενημερώνονται οι ενήλικες Αμερικανοί” width=”700" height=”490" url=”https://w.graphiq.com/w/6up6WT5OsT3" ]υχαίο ότι οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί αλλά και διαδίδει τις ιδέες του μέσω των social media, ενώ εκεί εντοπίζεται και ο πυρήνας της δύναμης των ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων οι οποίες ήταν καταδικασμένες σε μυστικιστική δράση.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.