Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να σώσει την κατάσταση

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να σώσει την κατάσταση

Στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων καθώς την Πέμπτη αποφασίζει για τα επιτόκια, ενώ η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση υπό το φόβο γενικευμένης αποσταθεροποίησης της χώρας.

Δολάριο προς Τουρκική λίρα

Στο παρελθόν Ταγίπ Ερντογάν έχει ασκήσει τεράστιες πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα για τη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, με τελευταία πράξη τον Σεπτέμβριο, οπότε μειώθηκαν τα επιτόκια. Τώρα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει, η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε σειρά δράσεων για τη στήριξη του νομίσματος μεταξύ των οποίων:
– Απόδοση ιθαγένειας σε όσους κάνουν επενδύσεις άνω των 2 εκατ. και έχουν τουλάχιστον 1 εκατ. σε καταθέσεις και σε καταθέτες με τουλάχιστον 3 εκατ.
– Swap δολαρίου-λίρας για τη διευκόλυνση των τραπεζών
– Swap γουάν λίρας
– Έκκληση προς τους πολίτες να ανταλλάξουν τις στερλίνες, τα ευρώ και τα δολάρια με λίρες για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος
Οι αναλυτές περιμένουν αύξηση επιτοκίων μεταξύ 0,25%-0,75%, αλλά το τμήμα ανάλυσης της Unicredit επισημαίνει ότι οποιαδήποτε κίνηση κατώτερη των 100 μονάδων βάσης (1%) θα απογοητεύσει ακαριαία τις αγορές.
Οι περισσότεροι αναλυτές που απάντησαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι μεταξύ 0,25-0,5% με το δε΄τυερο σενάριο να είναι πιθανότερο.
Ωστόσο η κατάσταση είναι ακραία και σύμφωνα με τους αναλυτές αν δεν υπάρξει ισχυρή δράση τα αποτελέσματα που θα έχουν τα ημίμετρα θα είναι καταστροφικά καθώς θα χαθεί η αξιοπιστία προς τις αγορές και θα φανεί ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι απολύτως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση της χώρας.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τουρκική λίρα χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ που θα οδηγήσει σε short covering και θα αναστρέψει την πτωτικήδυναμική.

Διαβάστε  Ακτιβιστής κατά του Trump-effect ο Ντράγκι
Διαφήμιση

Διαφήμιση