Ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων κρίνουν οι αγορές τις ενέργειες της Κεντρικη΄ς Τράπεζας της Τουρκίας για τη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας η οποία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, λόγω της πολιτικής αστάθειας, ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν μετά την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να σώσει την κατάσταση
Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανέβασε τα επιτόκια της τουρκικής λίρας κατά 1,25%, στο 9,75% από 8,5%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση κατά 0,5%, ακόμα και της Inicredit που προέβλεπε 0,75%. Ωστόσο η τουρκική λίρα δεν ανταποκρίθηκε και παρέμεινε σε πτωτική τροχιά, καθώς το σοκ δεν ήταν αρκετό για να απομακρύνει τους short και να χαλαρώσει τις πτωτικές πιέσεις.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι για να σταθεροποιηθεί το τουρκικό νόμισμα απαιτούνται επιτόκια κοντά στο 11%, αλλά υπό την πίεση του Ταγίπ Ερντογάν για φθηνό χρήμα με στόχο την ανάκαμψη των επενδύσεων στη χώρα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσεντικάγια, φαίνεται αδύναμος να επιβάλλει την πολιτική του.
Τις αγορές προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επέμεινε και διατήρησε σταθερό το overnight επιτόκιο, αποδυναμώντας ουσιαστικά την κίνηση αύξησης των επιτοκίων.
Οι αγορές είναι πλέον πεποισμένες ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι πολιτικά χειραγωγούμενη και αδύναμη στη διαμόρφωση και επιβολή νομισματικής πολιτικής, γεγονός που κλωνίζει την αξιοπιστία της και δημιουργεί ουσιατικά νέα προβλήματα στην τουρκική οικονομία.