Μέρκελ VS Σούλτς στις γερμανικές εκλογές

Μέρκελ VS Σούλτς στις γερμανικές εκλογές

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές και βασικός αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποχώρησε αν και αρχικά τα σενάρια έδειχναν ότι θα διεκδικίσει το χρίσμα, ενώ ο επίσης ισχυρός Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας με διακοματική συναίνεση.

«Αν ήμουν υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί με εμένα και το SPD», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και σήμερα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Σουλτς έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος.

Σύμφωνα με πηγές στη συνάντηση των στελεχών του SPD, στην οποία ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε την απόφασή του, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξήγησε πως ο κόσμος τον συνδέει με τον μεγάλο συνασπισμό (χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών) και πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν θέλει κάτι τέτοιο.
[graphiq id=”alrha7e6HUp” title=”Angela Merkel: Το προφίλ” width=”700" height=”484" url=”https://w.graphiq.com/w/alrha7e6HUp” ]

Διαφήμιση

Η επιλογή του Μάρτιν Σούλτς θα οβηθήσει τους Σοσιαλδημοκράτες να διεκδικήσουν το χώρο του Κέντρου στέλνοντας παράλληλα φιλοευρωπαϊκό μήνυμα αλλά περιορίζει δραστικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα αριστερά κόμματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δημιουργία νέου “μεγάλου συνασπισμού” μετεκλογικά, με τη συνεργασία SPD CDU είναι το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

[gra[graphiq id=”eIPn3WVUxEx” title=”Martin Schulz: Το προφίλ” width=”700" height=”748" url=”https://w.graphiq.com/w/eIPn3WVUxEx” ]

Διαφήμιση