Η Στέρτζεον επαναφέρει θέμα απόσχισης της Σκωτίας

Η Στέρτζεον επαναφέρει θέμα απόσχισης της Σκωτίας

Το σενάριο της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με το Brexit, το οποίο δίνει την εξουσία ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης στη Βουλή των Κοιονοτήτων.

Πέρα από το γεγονός ότι η απόφαση αποτελεί πολιτική ήττα για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, έντονη ήταν η αντίδραση και της πρώτης υπουργού της Σκοτίας, Νικόλα Στέρτζεον, η οποία ζητούσε αντίστοιχες ψηφοφορίες και τα τοπικά κοινοβούλια, κάτι που δεν ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Διαβάστε  Η επίθεση με novicok μπορεί να χαλάσει τη σύνοδο Τραμπ-Πούτιν

[graphiq id=”cWswcfIcwxD” title=”Τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος για Brexit” width=”700" height=”529" url=”https://w.graphiq.com/w/cWswcfIcwxD” ]

Διαφήμιση

Υπ αυτο το πρίσμα η Νικόλα Στέρτζεον επαναφέρει με επιτάσεως το σενάριο της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί αυτόνομα τη Σκωτία ως μέλος.

Η Νικόλα Στέρτζεον υποστηρίζει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι απόδειξη ότι η φωνή της Σκοτίας δεν ακούγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραγνωρίζοντας ωστόσο ότι διαθέτει εκπροσώπους στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου θα διεξαχθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία.

Διαβάστε  Μέι: Ο Τραμπ ήθελε να πάω την ΕΕ στα δικαστήρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Στέρτζεον είναι επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Σκωτίας που έχει εξ αρχής ταχθεί υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασιλείο, χάνοντας όμως το σχετικό Δημοψήφισμα.

Διαφήμιση