Το ζήτημα της αύξησης της χρηματοδότησης του NATO από τη ΕΕ ως σύνολο ετοιμάζεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ντόναλντ Τράμπ προκειμένου να περιορίσουν οι ΗΠΑ τα κεφάλαια που επενδύουν στη συμμαχία. Σε αυτό το πλαίσιο από το Πεντάγωνο διαρρέονται οι προθέσεις για ακύρωση των γαλλο-γερμανικών σχεδίων για τη δημιουργία Ευρωστρατού.
Για τον Ντόναλντ Τράμπ η ανάπτυξη μεγάλης δύναμης του NATO στην Ανατολική Ευρώπη, με κυρίαρχη τη συμμετοχή των ΗΠΑ είναι μια στρατηγική που θα πρέπει να εξισορροπηθεί χρηματοδοτικά με αντίστοιχες επενδύσεις από την ΕΕ σε αγορές οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά της η ΕΕ και κυρίως η γερμανική διπλωματία έχει καταστήσει σαφές ότι η υπερσυγκέντρωση στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ αποτελεί μια σαφή κλιμάκωση προς τη Ρωσία η οποία αποσταθεροποιεί αντί σταθεροποιεί την ΕΕ.
[graphiq id=”7LHXEw7btpb” title=”Δαπάνες για το NATO ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χώρας-μέλους” width=”700″ height=”822″ url=”https://w.graphiq.com/w/7LHXEw7btpb” ]
Ωστόσο το NATO αναπτύσσει τη μεγαλύτερη δύναμη από τον ψυχρό πόλεμο στην περιοχή αφενός στο πλαίσιο των διαρκώς επιδεινούμενων σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και αφετέρου ανταποκρινόμενο στις χώρες της περιοχής που ζητούσαν επίμονα αυξημένη παρουσία της συμμαχίας, ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Το σκηνικό καθίσταται ακόμα πιο περίπλοκο καθώς επιφυλάξεις για την ανάπτυξη του Ευρωστρατού, παρά το σύμφωνο συνεργασίας με το NATO, έχουν εκφράσει και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τον ευρωπαϊκό πυρήνα αποτελεί το απαραίτητο βήμα για την ενίσχυση της συνοχή της ΕΕ.
Το θέμα εγείρει η Daily Express, η αξιοπιστία της οποίας ελέγχεται. Ωστόσο η προοπτική διαφοροποίησης του χρηματοδοτικού μείγματος του NATO αποτελεί μείζον ζήτημα στην ατζέντα του Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος θα αναζητήσει και θα επιχειρήσει να καρπωθεί όλα τα αντισταθμιστικά οφέλη που μπορεί, στο πλαίσιο της στήριξης της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από τους στενούς συμμάχους.