Ο ESM ενέκρινε τα μέτρα για το χρέος, ξεκολλάει η αξιολόγηση

Ο ESM ενέκρινε τα μέτρα για το χρέος, ξεκολλάει η αξιολόγηση

Το πρώτο βήμα για την “απόψυξη” της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έγινε πριν από λίγο με το διοικητικό συμβούλιο του ESM να εγκρίνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η κίνηση αυτή σημα΄νει αφενός ότι η έκλεισαν οι εκκρεμότητε της πρώτης αξιολόγησης και αφετέρου ότι η δημοσιονομική κατάταση και εικόνα συμβαδίζει με τα συμφωνηθέντα.
[graphiq id=”lt8EW6aqsWp” title=”Ελλάδα: Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700" height=”546" url=”https://w.graphiq.com/w/lt8EW6aqsWp” ]

Όπως αναφέρει ο ESM σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί να μειώσουν τον επιτοκιακό κίνδυνο για την Ελλάδα με την ανταλλαγή – μεταξύ άλλων – ενός μέρος του χρέους σε σταθερό από κυμαινόμενο επιτόκιο, και να ελαφρύνουν το βάρος των αποπληρωμών για την Ελλάδα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  ΔΝΤ: Ευέλικτο το μεταμνημονιακό πλαίσιο για την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης: Σενάριο τρόμου: Η Ελλάδα χαρτί στο πόκερ Τράμπ-Μέρκελ

“Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα Δ.Σ. του ESM και του EFSF είναι ένα σημαντικό βήμα για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η πλήρης εφαρμογή των εν λόγω μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε συνολική μείωση του δείκτη του χρέος προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Περιμένουμε επίσης οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα να υποχωρήσουν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα”, αναφέρει ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.

Διαβάστε  Τα καύσιμα έβαλαν φωτιά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Το Eurogroup καλείται τώρα να αξιολογήσει την κατάταση που έχει διαμορφωθεί με δεδομένη την ελάφρυνση του χρέους, την επιστολή Τσακαλώτου και την επιβεβαίωση της πρόθεσης του ΔΝΤ να συμμετάσχει στις συζητήσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης.

Αυτό σημαίνει ότι -εκτός δραματικού απροόπτου- το Eurogroup θα δώσει το πράασιμο φως για την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας ώστε να επιτευχθεί το staff level agreement που θα δώσει το πράσινο φως για την επιτυχή ολοκλήρωση τηςδεύτερης αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε  Eurogroup: Διακοπή λόγω επιμήκυνσης, τριμερής Τσακαλώτου, Σολτς και Λεμέρ

Διαφήμιση