Από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, που συνεδριάζει σήμερα, θα ξεκινήσει η κούρσα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Βασικό θέμα στην ατζέντα της τηλεδιάσκψεης του διοικητικού συμβουλίου του ESM ειναι η έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος κάτι που συνεπάγεται έγκριση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και της υλοποίησης του προγράμματος.
Με την έγκριση του ESM η διαπραγμάτευση αποκτά νέα δυναμική καθώς μια σειρά από ζητήματα θα θεωρηθούν ολοκληρωμένα και θα έχουν πλέον τη σφραγίδα του ESM.
Με την έγκριση του ESM επί της βιωσιμότητας του χρέους και της επάρκειας των μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα διαφανούν οι θέσεις των θεσμών και η απόσταση μεγαξύ τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εξετάσει και τους κανονισμούς στους οποίους υπόκεινται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης και χρηματοδότησης τους, έτσι ώστε τυχόν επιπλέον έξοδα να επιβαρύνουν μόνο την Ελλάδα και όχι άλλα κράτη-δανειστές.
Η συζήτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM αναμένεται να οδηγήσει στα εξής τρία βραχυπρόθεσμα μέτρα:
1.Ανταλλαγή παλιών ομολόγων με νέα του ESM. Μερικές Ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ο ESM θα δώσει ρευστότητα έτσι ώστε να εκδώσει νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά. Συνεπώς η κίνηση αυτή θα μειώσει τα επιτόκια που καλείται να εξυπηρετήσει το Κράτος
2.Ανταλλαγή επιτοκίων των δανείων του ESM προς το Ελληνικό Κράτος, με στόχο τη σταθεροποίηση του κόστους δανεισμού της χώρας, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος η Ελλάδα να κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερα επιτόκια στο μέλλον.
3.Αλλαγή του προφίλ των μελλοντικών χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα, με την έκδοση ομολόγων με μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης, έτσι ώστε να συνάδουν χρονικά με την ωρίμανση των υπόλοιπων δανείων της Ελλάδας, με στόχο την επιπλέον σταθεροποίηση των επιτοκίων.
Σημειώνουμε για το ιστορικό πως το Eurogroup έδωσε εντολή στον Μηχανισμό Στήριξης στις 25 Μαΐου 2016 να σχεδιάσει μέτρα βιωσιμότητας για το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο και στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, κάλεσε τον ESM να εφαρμόσει τα βραχυπρόθεσμα.