Ο Τράμπ θέλει διαζύγιο από τον ΟΠΕΚ, χωρίς διατροφή

Ο Τράμπ θέλει διαζύγιο από τον ΟΠΕΚ, χωρίς διατροφή

Λύση στη χρονίζουσα συζήτηση και επίτευξη του διακυρηγμένου στόχου δεκαετίων, την επίτευξη δηλαδή ενεργειακής ανεξαρτησίας φιλοδοξεί να δώσει με τη νέα πολιτική ο Ντόναλντ Τράμπ, αγνοώντας ή απλά παραγνωρίζοντας τα τεράστια συμφέροντα που κρατούν δεμένες ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.

Ο νεός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει σκιαγραφήσει μια πολιτική δυο πυλώνων που στόχο έχει να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας του από εξωτερικούς παράγοντες και να ελέγξει τις εσωτερικές τιμές του πετρελαίου άρα και τους οικονομικούς κύκλους της. Ωστόσο το project δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται επί τάπητος, καθώς με αντίστοιχες φιλοδοξίες είχε ξεκινήσει και ο Τζ. Μπους ο πρεσβύτερος, οδηγώντας στον πόλεμο στο Ιράκ και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στη Μέση Ανατολή.

Τώρα ο Ντόναλντ Τράμπ επιχειρεί να άρει τους περιορισμούς στην εξόρυξη πετρελαίου, να επαναφέρει στον χάρτη τον άνθρακα -αγνοώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου- και τροφοδοτήσει επενδύσεις στο σχιστοληθικό αέριο και πετρέλαιο.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Σύμφωνα με το σχέδιο «An America First Energy Plan» που βρίσκεται δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, θα προωθήσει την επανάσταση σε σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να ενισχύσει την απασχόληση. Το πλάνο του στηρίζεται στο πλεονέκτημα των κατ’ εκτίμηση $50 τρισεκατομμυρίων ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων σχιστόλιθου, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παρόλο που η ενεργειακή ανεξαρτησία υπήρξε στο πλάνο πολλών προηγούμενων προέδρων, η εξάρτηση των ΗΠΑ από το καρτέλ συνεχώς ενισχυόταν, καθιστώντας την απαλλαγή της τώρα ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς θα πρέπει να καλυφθούν 3 εκατομμύρια βαρέλια εισαγωγών ημερησίως.

Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα αποτελούν τους σημαντικότερου προμηθευτές των ΗΠΑ από το καρτέλ, καθώς καλύπτουν περισσότερο από το 50% των εισαγωγών της Αμερικής από τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Διαβάστε  Οι Αμερικάνοι πιέζουν τη Deutsche Bank, ο ρόλος των Κινέζων ενισχύεται

Παλαιότερες αναφορές του George Bush πως θα προσπαθούσε τουλάχιστον να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή κατά περισσότερο από 75% μέχρι το 2025, έφερε τις αντιδράσεις του καρτέλ, με τον τότε γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ , Νιγηριανό υπουργό Ενέργειας Edmund Daukoru, να δηλώνει πως είναι ζήτημα παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας και δεν μπορεί να διαχειρίζεται μονομερώς.

Ο στόχος του προέδρου Τραμπ, δεν είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, καθώς η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχει παρουσιάσει αύξηση δίνοντας ενθαρρυντικά σημάδια στην πιθανότητα απεξάρτησης των ΗΠΑ από ξένους παραγωγούς πετρελαίου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι εξαγωγές της χώρας, οι οποίες θα πρέπει ενδεχομένως να αναθεωρηθούν, καθώς με η άρση των περιορισμών εξαγωγών σε χώρες εκτός του Καναδά στα τέλη του 2015, οδήγησαν αύξηση των εξαγωγών του αργού κατά 700.00 βαρέλια ημερησίως, αυξάνοντας έτσι τις εσωτερικές ανάγκες.

Διαβάστε  Το FBI απέκρυψε πόσες συσκευές μπορεί να παραβιάσει, τώρα το παραδέχεται

Ακόμη και αν εν πετύχει την πλήρη ανεξαρτησία από τις εισαγωγές πετρελαίου, κάθε κίνηση του Ντόναλτ Τραμπ που θα αυξήσει την παραγωγή, θα φέρει την Αμερική ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο, πιστώνοντας στον νέο πρόεδρο τη νίκη σε μια σημαντική μάχη, όχι όμως και στον πόλεμο του μαύρου χρυσού.

Διαφήμιση