Ο Τράμπ σκίζει και ξηλώνει, αλλά ακόμα δεν έχει ατζέντα δημιουργίας

Infografic με τις θέσεις του όπως τις είχαν καταγραφεί προεκλογικά

Ο Τράμπ σκίζει και ξηλώνει, αλλά ακόμα δεν έχει ατζέντα δημιουργίας

Με δυο προεδρικά διατάγματα επιχείρησε να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής ο Ντόναλντ Τράμπ, τόσο στο εσωτερικό όσο σε διεθνές επίπεδο. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αμέσως μετά την ορκωμοσία του υπέγραψε την έναρξη της αποσάθρωσης του συστήματος Υγείας που δημιούργησε ο Μπαράκ Ομπάμα καθώς και της συμφωνίας εμπορικής συνεργασίας του Ειρηνικού (TPP) και τα δυο μέρος της κληρονομιάς του απερχόμενου προέδρου.

Με τις πρώτες κινήσεις να εστιάζουν στην αποδόμηση πράξεων του Ομπάμα ο Τράμπ δεν αποδεικνύει ότι έχει ατζέντα αλλά στέλνει το μήνυμα θελει να διαπραγματευτεί για να δημιουργήσει.

«Οι ΗΠΑ θα πατάξουν τις χώρες που παραβιάζουν τις εμπορικές συμφωνίες και βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους».

Η πρώτη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ αφορά στην εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού, TPP, από την οποία οι ΗΠΑ απειλούν με αποχώρηση.
Ο Τραμπ σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί και τη NAFTA, συμφωνία που υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς.

Διαφήμιση

«Για πάρα πολύ καιρό οι Αμερικανοί αναγκάζονταν να δέχονται εμπορικές συμφωνίες που έθεταν τα συμφέρονταν των ισχυρών και της ελίτ της Ουάσινγκτον πάνω από εκείνα των σκληρά εργαζόμενων ανδρών και γυναικών αυτής της χώρας, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα εργοστάσια και οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας να μεταφερθούν στο εξωτερικό ενώ οι Αμερικανοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με υψηλό εμπορικό έλλειμμα»

Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Λευκός Οίκος.

Διαβάστε  Σε χαμηλό 17ετίας η ανεργία στις ΗΠΑ

[graphiq id=”9V7cxHKYCb3" title=”Οι θέσεις του Ντόναλντ Τράμπ” width=”700" height=”459" url=”https://w.graphiq.com/w/9V7cxHKYCb3" ]

Αν και οι κινήσεις του Τράμπ είχαν προαναγγελθεί εν τούτοις η υλοποίησή τους ως τα πρώτα βήματα της νέας προεδρίας των ΗΠΑ προσδίδουν αυξημένο δικό βάρος και στέλνουν μηνύματα τα οποία δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί επαρκώς για να υπάρξουν απαντήσεις.

Μόνο η Γερμανία, δια στόματος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει τοποθετηθεί επί του ζητήματος της αναδιαπραγμάτευσης των διεθνών συμφωνιών. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τα συμφωνηθέντα, όπως ακριβώς είχε πράξει με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και τη διάθεση του Έλληνα πρωθυπουργού να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο.

Διαβάστε  Ο Τραμπ σκότωσε τη συμφωνία με το Ιράν, για τις αγορές ήταν απλά Τρίτη

Η διαφορά έγκειται βέβαια στην πίεση που μπορεί να ασκήσει η Γερμανία στις ΗΠΑ, τη στιγμή που είναι αβέβαιο με ποιο τρόπο θα διαπραγματευτεί η ΕΕ με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.