Ψηφιοποίηση της βιομηχανίας, cybersecurity και εταιρικές σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη και τη συνεργασία ήταν οι διαστάσεις στις οποίες επικεντρώθηκε η συζήτηση για το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας, στο Παγκόσμια Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Σε μια εποχή που το μεγαλύτερο προϊόν στις Β2Β (business to business) συναλλαγές είναι τα δεδομένα, προϊόν του οποίου η δυναμική είναι τεράστια, η υπεραξία της χρήσης τους είναι τέτοια που τροφοδοτεί συνεχώς νέες συνεργασίες, αυξάνοντας ταυτόχρονα ταχύτατα και τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης: IBM: Έκρηξη hacking κατά βιομηχανιών
Από τις απλές συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου, μέχρι την αποτελεσματική διαχείριση και επαναφορά μονάδας παραγωγής ενέργειας -μέσω της χρήσης του cloud Digital Twin της GE Power-, ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιτρέπει στις εταιρίες να εξελίξουν πολύ γρήγορα τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ορίζοντας υψηλότερους σκοπούς για τις εταιρίες ανάλογα με το τομέα δραστηριοποίηση τους, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της SAP της Γερμανίας, Bill McDermott.
Η σημαντικότερη πρόκληση της ψηφιακής εποχής λοιπόν, έγκειται στην προστασία της ιδιωτικότητας και της ιδιοκτησίας των δεδομένων. Παρόλο που η ανταλλαγή δεδομένων θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα και αποτελεσματικότητα διαφόρων υπηρεσιών, σημαντικός όγκος πληροφοριών, αποτελούν προσωπικά δεδομένα, που τα άτομα δεν είναι πρόθυμα να μοιραστούν, όπως για παράδειγμα στον τομέα της υγείας.
[graphiq id=”jaUaGD1umNL” title=”Οι υψηλότεροι σε κόστος τύποι Cybercrime” width=”700″ height=”510″ url=”https://w.graphiq.com/w/jaUaGD1umNL” ]
Και παρόλο που τα άτομα επωφελούνται από την ανταλλαγή δεδομένων, αυτό που είναι σημαντικό είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η διαφάνεια, όπως τόνισε ο Liu Jiren, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Neusoft Corporation, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η ασφάλεια των δεδομένων αποτελεί μια μόνιμη ανησυχία, κυρίως με την αύξηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων των εταιριών και την ανάλογη αύξηση των επιθέσεων hacking. Πολλές εταιρίες έχουν δεχθεί επιθέσεις, χωρίς καν να το γνωρίζουν, με τις περισσότερες παραβιάσεις ασφαλείας να προκαλούνται από ανθρώπινα λάθη ή παραλείψεις όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lloyd Inga Beale.
[graphiq id=”eSKWB2XRxU9″ title=”Κόστος Cybercrime ανά βιομηχανία” width=”700″ height=”548″ url=”https://w.graphiq.com/w/eSKWB2XRxU9″ ]
Το βάρος της ευθύνης, πέφτει στις ηγεσίες των εταιριών κατά τον Steve Bolze, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της GE Power, των ΗΠΑ, που οφείλουν να διατηρούν αναβαθμισμένο το επίπεδο της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της ψηφιακής εποχής