Το ΔΝΤ απαντά στον Σόιμπλε: “Παρών” στις… διαπραγματεύσεις

Σιωπηρή αλλαγή ρόλου του Ταμείου σε τεχνικό σύμβουλο και αποδοχή από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών

Το ΔΝΤ απαντά στον Σόιμπλε: “Παρών” στις… διαπραγματεύσεις

Απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω του Bloomberg έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανοίγοντας τον δημόσιο δίαυλο επικοινωνίας που ήθελε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Η τοποθέτηση που αποδίδεται από το Bloomberg σε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, καθιστά σαφές ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος, ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση και δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε πυροβολάει στον αέρα για να ακούσει το ΔΝΤ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε θέσει εμπόδια και παγίδες σε περίπτωση απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει αν με τον όρο απεμπλοκή χαρακτηρίζει την αλλαγή ρόλου ή την ολοκληρωτική αποχώρηση.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Προϋπολογισμός: 1 δισ πάνω από το στόχο το πλεόνασμα

Διαβάστε ακόμα: Γερμανία: SPD και Σόιμπλε λένε ΟΚ για υποβάθμιση του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ επανάληψη ταχθεί υπέρ της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αφήνοντας πάντα ανοιχτό το παράθυρο συμμετοχής του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Την προοπτική ενός «ευρωπαϊκού προγράμματος» καλωσόρισαν και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κ.Ο του κόμματος.
Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Bloomberg το Ταμείο με δήλωση του παρέχει διαβεβαιώσεις ότι επιδιώκει μία «γρήγορη συμφωνία» για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Παράλληλα το Ταμείο δηλώνει ότι «δεσμεύεται πλήρως» να συμμετάσχει στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε  Αυξάνονται οι εξαγωγές, μειώνεται το εμπορικό έλλειμμα

Διαβάστε ακόμη: «Σκληρή η αγάπη» του Σόιμπλε: Απειλεί με 4ο Μνημόνιο

“το Ταμείο με δήλωση του παρέχει διαβεβαιώσεις ότι επιδιώκει μία «γρήγορη συμφωνία» για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Παράλληλα το Ταμείο δηλώνει ότι «δεσμεύεται πλήρως» να συμμετάσχει στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος καλωσορίζει τι διαβεβαιώσεις εκ μέρους του ΔΝΤ.
Ωστόσο, το μπαράζ αντικρουόμενων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εγείρει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα του δημόσιου διαύλου επικοινωνίας με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ τη στιγμή μάλιστα που οι επικοινωνίες στα παρασκήνια είναι ευκολότερες.

Διαβάστε επίσης: Σκληρό παρασκήνιο με ΔΝΤ

Πηγές αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε να αποκομίσει δημόσια δήλωση προθέσεων από το Ταμείο ανεξαρτήτως της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Διαβάστε  Ο ESM εκταμιεύει την υποδόση 1 δισ.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.