Η Ισπανία συνέλαβε τον hacker Lisov που καταζητούνταν από το FBI

Η Ισπανία συνέλαβε τον hacker Lisov που καταζητούνταν από το FBI

Τη σύλληψη του Ρώσου hacker Stanislav Lisov πραγματοποίησαν οι ισπανικές αρχές σε αεροδρόμιο, που αναζητούσε το FBI για software υποκλοπής προσωπικών τραπεζικών δεδομένων και ληστείες τραπεζικών λογαριασμών.

Ωστόσο το όνομα του, ούτε φωτογραφία του είναι διαθέσιμη στη λίστα κταζητούμενων hacker ή προσώπων στο site του FBI, κάτι συνεπάγεται ότι αφενός το όνομα δεν είναι πραγματικό και το πιθανότερο σενάριο είναι η υπόθεσή του να είναι πιο πολύπλοκη από απλές ληστείες τραπεζών με ιούς.

Διαβάστε  ΟΗΕ: Με την πλάτη στον τοίχο η Ρωσία, αντιμετωπίζει νέες κυρώσεις

Η υπόθεση περιπλέκεται περαιτέρω καθώς τα ρώσικα μέσα ενημέρωσης κινούνται ακόμα πιο επιθετικά κατηγορώντας τις ισπανικές για σύλληψη προγραμματιστή σε διακοπές…

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής αστυνομίας ο Lisov συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση με το FBI στις 13 Ιανουαρίου σε ισπανικό αεροδρόμιο καθώς προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι συλληφθείς είναι βασικός ύποπτος για ολόκληρο συμμορία απάτης.
Το FBI χρεώνει στον Lisov τη δημιουργία και χρήση του ιού «NeverQuest» ο οποίος υποκλέπτει προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα δίνοντας στους hackers πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Έρευνα στους servers που διαχειριζόταν ο Lisov σε Γαλλία και Γερμανία αποκάλυψε βάσεις δεδομένων με στοιχεία από τράπεζες που περιλάμβαναν και υπόλοιπα λογαριασμών.
Ο Lisov κρατείται ακόμα στην Καταλονία μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει επί του αιτήματος έκδοσης στις ΗΠΑ.
Είναι όμως προφανές ότι η ανακοίνωση της σύλληψης μετά από μια εβδομάδα είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της διερεύνησης και της εξακρίβωσης στοιχείων.

Διαβάστε  Σκόπια: Έστηνε δίκτυο πρακτόρων ο Ρώσος διπλωμάτης που απελάθηκε