Σαφείς ενδείξεις αλλαγής του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο διεθνές πεδίο έδωσε στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τράμπ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα επιδιώκει αναδιάταξη ισορροπιών και συμμαχιών, εισάγοντας νέα δεδομένα στις ήδη υπάρχουσες εξισώσεις.
[graphiq id=”ix1z82AGZ8h” title=”Οι λέξεις που χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο Ντόναλντ Τράμπ” width=”700″ height=”569″ url=”https://w.graphiq.com/w/ix1z82AGZ8h” ]
Το νέο δόγμα των ΗΠΑ, όπως αυτό περιγράφεται στη φράση «America First» συνεπάγεται προσπάθεια ανατροπής του status quo των αμερικανικών συμμαχιών και επαναπροσδιορισμό τους με βάση τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι ΗΠΑ.
[graphiq id=”bFbBnUuTgTH” title=”Συγκριτικά της διάρκειας της πρώτης ομιλίας των Αμερικανών προέδρων” width=”700″ height=”591″ url=”https://w.graphiq.com/w/bFbBnUuTgTH” ]
Πρόκειται ίσως για την πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να αποτιμήσει τις αμερικανικές συμμαχίες και τη θέση της μεγαλύτερης υπερδύναμης στον κόσμο με σχέση κόστους/οφέλους.
Αν και είναι δεδομένο ότι η πολιτική Τράμπ θα επιτύχει βραχυχρόνια αποτελέσματα σε αρκετά μέτωπα, εκμεταλλευόμενος κυρίως την ισχύ που διαθέτει, εν τούτοις μεσομακροπόθεσμα το πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας του διεθνώς θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του ρόλου της και της δυνατότητας να συμμετάσχει στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.
Η πρώτη αποτύπωση της νέας κατάστασης γίνεται στη Συρία όπου οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συμφωνήσουν σε μια λύση που εξασφαλίζει οικονομικά και ενεργειακά ανταλλάγματα επιτρέποντας την πλήρη επικράτηση της Ρωσίας και του Μπασάρ αλ-Άσαντ αγνοώντας τους συμμάχους και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που θα έχει η αλλαγή στάσης.
[graphiq id=”jdBLiR04yyx” title=”Συγκριτικά στοιχεία των ομιλιών: Κλίντον, Μπους, Ομπάμα και Τράμπ” width=”700″ height=”630″ url=”https://w.graphiq.com/w/jdBLiR04yyx” ]
Στην πρώτη ανάλυση για την ομιλία του Ντόναλντ Τράμο ο Αλέξης Παπαχελάς στην Καθημερινή αναφέρει:
«Η Αμερική πρώτα», ήταν η φράση που ακούστηκε περισσότερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο υπόλοιπος πλανήτης θα έχει απέναντί του μία εσωστρεφή, προστατευτική Αμερική. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και ραγδαίες.
Την ίδια στιγμή δόθηκε το σύνθημα για έναν ανοικτό πόλεμο στο ακραίο Ισλάμ. Και χωρίς αμφιβολία η προειδοποίηση σε παραδοσιακούς συμμάχους ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.
Αντιστοίχως στο εσωτερικό μέτωπο, όπως επισημαίνει ο Αλέξης Παπαχελάς στην Καθημερινή, ο Νατόναλντ Τράμπ δεν επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα που δημιούργησε η πολωτική προεκλογική περίοδος αλλά επέδειξε για ακόμη μια φορά αδιαφορία, προετοιμάζοντας μάλιστα συγκρούσεις.
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ στοχοποίησε το πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον, έχοντας ήδη επιλέξει τους ηγέτες της Wall Street και της πετρελαϊκής βιομηχανίας για τις πλέον καίριες θέσεις στο επιτελείο του.
[graphiq id=”1HIKR7ySufX” title=”Χρήση του Μετρό για την προσέλευση σε ομιλίες προέδρων” width=”700″ height=”495″ url=”https://w.graphiq.com/w/1HIKR7ySufX” ]
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ μέσα από την πρώτη ομιλία του ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του βασιζόμενος στην αποδοτικότητά του στο πεδίο της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της επιβολής της τάξης, ενώ εντόπισε τους εχθρούς του στην Ουάσιγκτον και το πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Επιχειρώντας με λαϊκίστικο τρόπο να δώσει την αίσθηση μιας αναπτυξιακής πορείας που θα διαχυθεί στην κοινωνία και θα ξεπεράσει τα όρια της Ουάσιγκτον απλά επέλεξε έναν εχθρό, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει την απορρύθμιση των τραπεζών και των κανόνων του ανταγωνισμού.