Γκάμπια: Τελεσίγραφο από γείτονες και ΟΗΕ στον Τζαμέ

Γκάμπια: Τελεσίγραφο από γείτονες και ΟΗΕ στον Τζαμέ

Επίσημο τελεσίγραφο στον απερχόμενο πρόεδρο της Γκάμπια να εγκαταλείψει την εξουσία μέχρι το μεσημέρι της παρασκευής απηύθυναν οι ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής καθώς από τα ξημερώματα δυνάμεις της Σενεγάλης υποστηριζόμενες από το Συμβούιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπήκαν στην Γκάμπια για να επιβάλλουν την τάξη και να εγκαταστήσουν το νέο πρόεδρο Adama Barrow.

Διαβάστε ακόμη: Τώρα: Η Σενεγάλη εισβάλλει στη Γκάμπια

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γκάμπια ορκίστηκε χθες στην πρεσβεία της χώρας του στη Σενεγάλη ενώ απολαμβάνει τη στήριξη των χωρών της Δυτικής Αφρικής υπό την Οικονομική Κοινότητα Χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) καθώς και του ΟΗΕ. Αξίζει να σημειωθεί όι τόσο η εκλογική διαδικασία όσο και ο Adama Barrow χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης παρά την αμφισβήτηση και τις καταγγελίες για νοθεία από τον απερχόμενο πρόεδρο.

Διαβάστε  Η Boko Haram επιτίθεται στη Νιγηρία, δεκάδες νεκροί

[graphiq id=”bmIPtSv1Hr7" title=”Gambia Overview” width=”700" height=”566" url=”https://w.graphiq.com/w/bmIPtSv1Hr7" ]

Ο ηττηθείς πρόεδρος της Γκάμπια προχώρησε στην κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λαμβάνοντας ακόμα και από το κοινοβούλιο το πράσινο φως για την παράταση της θητείας του για τρεις ακόμη μήνες, επιχειρώντας νατ ουσία να καταστήσει άκυρη την εκλογική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της ομαλής διευθέτησης της κατάτασης επισκέφθηκαν τον απερχόμενο πρόεδρο της Γκάμπια σειρά ηγετών από γειτονικές χώρες με τον πρόεδρο της Γουινέας να συζητά αυτή την ω΄ρα μαζί του μεταφέροντας και το τελεσίγραφο των ECOWAS.

Διαβάστε  Σε συναγερμό ο ΠΟΥ για ξέσπασμα Έμπολα στο Κονγκό

[graphiq[graphiq id=”7VNQBOs7QjP” title=”Εξέλιξη προσωπικού ενόπλων δυνάμεων της Σενεγάλης” width=”700" height=”474" url=”https://w.graphiq.com/w/7VNQBOs7QjP” ]Ο Jammeh διαθέτει τη στήριξη ανταρτών, ενώ το μεγαλύτερο μέρο των ενόπλων δυνάμεων της Γκάμπια έχει ταχθεί στο πλευρό της Σενεγάλης που εισέβαλε στη χώρα. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Barrow ζήτησε την έμπρακτη στήριξη των αρχών ασφαλείας, ενώ απαίτησε από τον στρατό να παραμείνει στη βάση του.
[graphiq id=[graphiq id=”aG8Dj45E80R” title=”Εξέλιξη προσωπικού ενόπλων δυνάμεων της Γκάμπια” width=”700" height=”474" url=”https://w.graphiq.com/w/aG8Dj45E80R” ]s="posttags">  ,