Διαφθορά, γραφειοκρατία και εμπόδια στην πρόσβαση στην εκπαίδευση καταλογίζει στην Ελλάδα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κατατάσσοντας τη χώρα στη χαμηλότερη θέση του πίνακα δίκαιης ανάπτυξης.
Μετά από 7 χρόνια Μνημονίων και διαρκώς και επίπονων μεταρρυθμίσεων οι βασικές αιτίες ανισότητας και λάθος κατανομής της αναπτυξιακής δυναμικής παραμένουν ισχυρές αποδεικνύοντας αφενός ότι τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν δεν είχαν σωστή στόχευση και οι κυβερνήσεις αδυνατούσαν να τα συγκρουστούν με τα συμφέροντα και τις κατεστημένες νοοτροπίες.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στην κατώτερη θέση της κατάταξης συγκριτικά με τις 29 προηγμένες οικονομίες όσον αφορά τη δίκαιη ανάπτυξη. Αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες κατατάσσονται σε υψηλότερη θέση, γεγονός που δείχνει πόσο επείγουσες είναι οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση θα πρέπει να συνεχιστούν καθώς η χώρα αγωνίζεται να βγει από μια βαθιά οικονομική κρίση. Το WEF εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει πρόοδο για να θέσει σε εφαρμογή τις κινητήριες δυνάμεις της μελλοντικής ανάπτυξης.
Ιδιαίτερες προτεραιότητες αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων διαφθοράς και της γραφειοκρατίας που καθυστερούν τη δημιουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων και η παροχή κινήτρων στις εταιρείες για τη δημιουργία καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που απαιτείται για την ενίσχυση των ταμείων της κυβέρνησης.
Αναφορικά με την πρόσβαση στην ισότιμη εκπαίδευση, η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εκτιμά ότι η Ελλάδα, όπως και το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Σουηδία και η Αυστρία κατατάσσονται στις κατώτερες θέσεις της παγκόσμιας κλίμακας, ενώ το WEF καλεί τις χώρες αυτές “να μάθουν από τις χώρες πρότυπα”. Αντιθέτως, οι χώρες που προσφέρουν στους νέους τη μεγαλύτερη πρόσβαση στην ισότιμη εκπαίδευση είναι η Ιαπωνία, η Εσθονία, η Φινλανδία και ο Καναδάς.
Σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων, στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τονίζεται ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι η άρση των σημαντικών διαφορών στον εργασιακό χώρο μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και προόδου σε όρους βιοτικού επιπέδου.
Οεπισημαίνεται στην έκθεση, χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία και η Τσεχία επίσης θα επωφελούνταν από τη μεγαλύτερη ισότητα σε αυτόν τον τομέα. Οι γυναίκες εργαζόμενες αμείβονται 60% λιγότερο από τους άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κορέα, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, το Ισραήλ και τη Σλοβακία.