ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α για την Γκάμπια

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α για την Γκάμπια

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σε μερικές ώρες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Γκάμπια μετά την ατελέσφορη προσπάθεια του προέδρου της Μαυριτανίας να πείσει τον ηττηθέντα πρόεδρο της χώρας να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και να επιτρέψει την ορκομωσία του νεοεκλγέντα.

Διαβάστε επίσης: Στα πρόθυρα εμφυλίου η Γκάμπια

Έντονη είναι η κινητοποίηση του Οικονομικού Συμβουλίου των Χωρών της Δυτικής Αφρικής, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί κ οι δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης. Η Νιγηρία έχει ήδη αποστείλει το πλέον σύγχρονο πολεμικό πλοίο της στην περιοχή και μέρος του στρατού της Γκάμπια έχει μεταφερθεί στη γειτονική Σενεγάλη απ όπου ετοιμάζεται να επέμβει για την τήρηση της τάξης και την ορκομωσία του νέου προέδρου.
[graphiq id=”aPkrp20PzzT” title=”Γκάμπια: Το προφίλ” width=”700" height=”566" url=”https://w.graphiq.com/w/aPkrp20PzzT” ]

Διαβάστε  Ο Μυτιληναίος δίνει εκτός δικτύου ενέργεια σε τέσσερα πανεπιστήμια της Νιγηρίας

Το ECOWAS έχει υποβάλλει πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βάσει της οποίας οι δυνάμεις από τη Σενεγάλη με την υποστήριξη της Νιγηρίας θα εισβάλλουν στη Γκάμπια και θα επιβάλλουν την ορκομωσία του νέου προέδρου Adama Barrow, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλειά του και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

όπως είχε από νωρίς αναφέρει το Crisis Monitor η πιθανότητα πρόκλησης εμφυλίου πολέμου είναι μεγάλη καθώς στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου Jammeh βρίσνται ομάδες αναταρτών που έχουν αναλάβει τα όπλα και ετοιμάζονται για συγκρούσεις.
[gra[graphiq id=”gk00NxhS8XX” title=”Γκάμπια: Πληθυσμός ενόπλων δυνάμεων” width=”700" height=”474" url=”https://w.graphiq.com/w/gk00NxhS8XX” ]

Διαβάστε  Σε συναγερμό ο ΠΟΥ για ξέσπασμα Έμπολα στο Κονγκό