Ντράγκι: Δεμένα στο 0% τα επιτόκια

Πέταξε σε ΔΝΤ, ΕΕ και ESM το μπαλάκι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Ντράγκι: Δεμένα στο 0% τα επιτόκια

Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Μάριο Ντράγκι, σκιαγραφώντας –για ακόμη μια φορά- τη στρατηγική του και τα σημεία κλειδιά. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν μηδενικά και ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να αγοράζει και κρατικά ομόλογα με απόδοση ακόμα και χαμηλότερη του -0,4% με στόχο τη διάχυση ρευστότητας στο σύστημα.

Στην ουσία ο Μάριο Ντράγκι ξαναέβαλε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα γερμανικά ομόλογα, που είναι στην ουσία τα μόνα με απόδοση πιο αρνητική από το επιτόκιο της ΕΚΤ, διευκολύνοντας τις γερμανικές τράπεζες. Ωστόσο επιμένοντας τόσο στην πολιτική μηδενικών επιτοκίων όσο και στο QE μέχρι το τέλος του 2017 καθιστά σαφές ότι ο μόνος τρόπος α βγάλουν λεφτά οι γερμανικές τράπεζες είναι να αναλάβουν δανειοδοτικό ρίσκο.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υποτονικές αποδίδοντας την πρόσφατη άνοδο του Δείκτη Τιμών στην ανάκαμψη των τιμών ενέργειας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε  Σταθερά επιτόκια και repos στην Κίνα, δημιουργείται gap με το δολάριο

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων, που αναμένεται να μειωθούν κατά ένα τέταρτο από τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να παραταθούν εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%

Διαβάστε  Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις και βλέπει πληθωρισμό πάνω από στόχο

Ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επανέλαβε ότι με το ελληνικό χρέος υπάρχει θέμα, ωστόσο πέταξε το μπαλάκι στο ΔΝΤ, το Eurogroup και τον ESM για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.