Το πράσινο φως για την υποβάθμιση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έδωσαν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δια στόματος του αντιπρόεδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ.
Όπως επισημαίνει η DW ο Σνάιντερ είναι πεπειραμένος στα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα και δεν θεωρεί υποχρεωτική την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ δηλώνει:
«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις του και την ανεξαρτησία του’ τονίζει ο Σνάιντερ στη Süddeutsche Zeitung, αλλά όχι ως δανειστή. ‘Σαν Ευρωπαίοι που διαθέτουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, είμαστε σε θέση να βρούμε κεφάλαια στην αγορά κεφαλαίων. Το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και χωρίς το ΔΝΤ».
Ο Σνάιντερ όμως πάει ένα βήμα παρακάτω και ερμηνεύει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι:
«η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν μια ρητή επιθυμία της Χριστιανικής Ένωσης. Το SPD δεν την συμμερίστηκε. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για πρώτη φορά την προηγούμενη φορά στην SZ για το ενδεχόμενο βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι ‘θα μπορούσαν να βρουν την δική τους λύση μέσα στην Ευρωζώνη’ είχε δηλώσει ο Σόιμπλε. Θα μπορούσε να επιφορτιστεί ο ESM.’Αυτό όμως θα ήταν κάτι τελείως διαφορετικό και θα έπρεπε προηγουμένως να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο’. Ο Σνάιντερ δήλωσε πως ‘δεν είναι βέβαιος, εάν ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το θέμα προηγουμένως με την Καγκελάριο’. Θα ήταν το τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα ‘ο αριθμός των διαφωνούντων στην Χριστιανική Ένωση ήταν ήδη μεγάλος την τελευταία φορά’».
Οι δηλώσεις Σνάιντερ και η ερμηνεία που επιχείρησε επί των λεγομένων του Β¨ολφγκανγκ Σόιμπλε μπορούν να δώσουν νέα δυναμική και ώθηση στις διαπραγματεύσεις δημιουργώντας τον απαραίτητο χώρο για ελιγμούς.
Θετικά για την παραμονή του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα έχει εκφραστεί και η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, γεγονός που αν συνδυαστεί με τις δηλώσεις Σνάιντερ και Σ¨οιμπλε αποτελεί πλέον ικανή βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε άλλη βάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση του ρόλου του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί στη βάση της αδυναμίας συμμετοχής στο πρόγραμμα λόγω του πολύ υψηλού -και μη βιώσιμου- Δημοσίου χρέους, διατηρώντας την επιλογή να επανέλθει εφόσον υλοποιηθούν περισσότερα μέτρα στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους.