Γέλεν: Ράλι επιτοκίων το 2017, θα πάνε στο 3%

Γέλεν: Ράλι επιτοκίων το 2017, θα πάνε στο 3%

Τις προθέσεις της για αυξήσεις επιτοκίων έως το 3% αποσαφήνισε η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Μπεζ Βίβλου για την αμερικανική οικονομία.

Στην ομιλία της η πρόεδρς της FED υποστήριξε ότι σύντομα η αμερικανική οικονομία θα είναι σε θέση να “περπατάει μόνη της”, καθιστώντας σαφές ότι η Ομοπονδιακή Τράπεζα θα μπει σε τροχιά συρρίκνωσης του ισολογισμού της και αύξησης των επιτοκίων.

[graphiq id=”fwbbK5yraKN” title=”Federal Funds Target Rate – 10 Years” width=”700" height=”574" url=”https://w.graphiq.com/w/fwbbK5yraKN” ]

Μετά από πάνω από μια δεκαετία ωφέλειας από τα πρωτοφανή επιθετικά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, η οικονομία βρίσκεται “κοντά” στους στόχους της Fed, παρότι η απόσυρση της χαλαρής πολιτικής αναμένεται να είναι αργή, δήλωσε χαρακτηριστικά η Yellen σε συνέντευξη Τύπου στο San Francisco.

Διαβάστε  Σταθερά επιτόκια και repos στην Κίνα, δημιουργείται gap με το δολάριο

Σημειώνεται ότι η Fed αύξησε – για δεύτερη μόλις φορά από το 2006 – τα επιτόκιά της τον Δεκέμβριο, με τους αξιωματούχους της Fed να μιλούν για άλλες τρεις αυξήσεις φέτος, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα, το οποίο άλλωστε θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις.

[gra[graphiq id=”jDGmMY0IBil” title=”ΗΠΑ: Επιτόκια VS πληθωρισμός” width=”700" height=”586" url=”https://w.graphiq.com/w/jDGmMY0IBil” ]

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες ελέγχουν το αμερικανικό χρέος

“Καθώς η οικονομία πλησιάζει τους στόχους μας, είναι λογικό να μειώνονται σταδιακά τα επίπεδα νομισματικής στήριξης”, δήλωσε η Yellen.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα η ανεργία μπορεί να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 4,75%, οριακά πάνω από το τρέχον επίπεδο του 4,75%, ενώ μίλησε για ενίσχυση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% της Fed και για τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας από το 2007.

Ωστόσο, σημείωσε πως παρά την οικονομική βελτίωση η Fed παραμένει επιφυλακτική. “Αυτή την στιγμή το πόδι μας εξακολουθεί να πατάει γκάζι, αν και όπως είπα, έχουμε χαλαρώσει λιγάκι”, σημείωσε.
Επίσης, η επικεφαλής της Fed εκτίμησε ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 3% στο τέλος του 2017.

Διαβάστε  Απρόσμενη βουτιά των αποθεμάτων πετρελαίου, έρχεται νέα άνοδος τιμών

Διαφήμιση