Το παγκόσμια ενδιαφέρον για την κλιματική αλλαγή, παρ όλη την απαξίωση του Ντόναλτ Τραμπ για τη συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι το 2015, εκφράζει ο χρόνος που θα αφιερωθεί για τη συζήτηση της, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.
Η ελίτ των επιχειρήσεων και της οικονομίας θα συμμετάσχει σε 15 συνεδρίες για την κλιματική αλλαγή, καθώς και εννέα ακόμη για την καθαρή ενέργεια, τις περισσότερες από ότι έχουν ποτέ αφιερωθεί για τους τομείς αυτούς, γεγονός που αντικατοπτρίζει το σύνολο των διακυβευμάτων.
[graphiq id=”iWF688iurDn” title=”Οι ανωμαλίες σε στεριά και θάλασσα” width=”700″ height=”498″ url=”https://w.graphiq.com/w/iWF688iurDn” ]
Για του ηγέτες των επιχειρήσεων, δεν αποτελεί μόνο ζήτημα οικολογικής συνείδησης, αλλά και δισεκατομμύρια ή ακόμη και τρισεκατομμύρια δολαρίων, σε δυνητικά κέρδη ή ζημιές. Από τους ασφαλιστές που αλλάζουν τους βαθμούς πιθανότητας φυσικών καταστροφών, μέχρι τους γίγαντες της ενέργειας που διαμορφώνουν νέους χάρτες πολιτικής μακριά από το πετρέλαιο και τον άνθρακα και τις αυτοκινητοβιομηχανίες που επενδύουν σε ηλεκτρικά οχήματα, το εύρος δραστηριοτήτων και ο όγκος των επενδύσεων και απολαβών έχει φέρει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε νέα «καθαρότερα» και εξαιρετικά προσοδοφόρα μονοπάτια.
Διαβάστε επίσης: Energy business: Οι καθαρές έχουν λεφτά
Η συμφωνία στο Παρίσι, έθεσε υψηλότερα τον πήχη για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν, και εφόσον οι φιλοδοξίες που ορίστηκαν επιτευχθούν, οι δαπάνες που θα επιφέρουν έως το 2030 ανέρχονται σε $13,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της International Energy Agency, δείχνοντας το μέγεθος των επιχειρηματικών ευκαιριών που μπορεί να αποφέρει.
Με την άκρως ελκυστική πλέον «καθαρή ενέργεια», οι παραδοσιακοί υποστηρικτές της κλιματικής αλλαγής, ο Al Gore και η διευθύντρια της Greenpeace Jennifer Morgan θα συζητήσουν με στελέχη όπως τον πρόεδρο της HSBC Holdings Plc, Stuart Gulliver, για τη σχέση ανάμεσα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και το γενικότερο όφελος από αυτήν σε κάθε επίπεδο.
Σύμφωνα με μια έρευνα 750 συμμετεχόντων στο φετινό συνέδριο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θεωρούνται πλέον ο μεγαλύτερος παγκόσμιος κίνδυνος, ξεπερνώντας την τρομοκρατία, τη μετανάστευση και τις φυσικές καταστροφές
Στη συνεδρίαση που ακολούθησαν τη συμφωνία του Παρισιού, 200 έθνη συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Κίνα που παραδοσιακά παρεμπόδιζε οποιαδήποτε αντίστοιχη προσπάθεια έχει αντιστρέψει τη θέση της. Και παρόλο που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, τάσσεται κατά της συμφωνίας, αντίθετα με τον προκάτοχο του, περισσότερες από 600 εταιρίες της χώρας του, τον έχουν προτρέψει να τηρήσει τη συμφωνία.
Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Ο Τραμπ ίσως είναι πιο… «καθαρός» από ότι νόμιζαν