Τη σκληρή αγάπη του έδειξε το ΔΝΤ στον Ντόναλντ Τράμπ στην τελευταία έκθεσή του, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά χαρακτηρίζοντας «κίνδυνο» για την παγκόσμια ανάπτυξη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η έκθεση του ΔΝΤ εξέφραζε προβληματισμό για τις φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις μέσω του κρατικού ταμείου. Η ηγεσία του Ταμείου προειδοποίησε τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα και πολιτικό ότι οι προτάσεις του εμπεριέχουν υψηλούς κινδύνους, καθώς με την πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει, περιορίζει το ελεύθερο εμπόριο.
Το ΔΝΤ εκτιμά σε έκθεσή του, ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιταχυνθεί κατά 0,5% εν συγκρίσει με τις αρχικές του εκτιμήσεις. Ωστόσο θα κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σχέση με τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τράμπ. Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το Ταμείο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν κατά 2,3% φέτος και 2,5% το επόμενο έτος, σαφώς καλύτερα από την ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% και τις δύο χρονιές.
Την ίδια στιγμή όμως, το Ταμείο απηύθυνε νέα σαφή προειδοποίηση στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία εάν πραγματοποιήσει τις προεκλογικές απειλές του για επιβολή μεγάλων δασμών στα κινεζικά προϊόντα ή για ριζική αναθεώρηση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, σημείωσε με νόημα πως το ΔΝΤ δεν ενσωμάτωσε στο βασικό σενάριό του εμπορικούς κινδύνους, καθώς πιστεύει ότι όλοι καταλαβαίνουν πως η επιβολή σκληρών δασμών δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά «αντίμετρα» και πιθανούς «εμπορικούς πολέμους».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ενδέχεται να προέλθουν έμμεσα και εξαιτίας της δαπανηρής δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Τραμπ, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού, που με τη σειρά του θα προκαλέσει αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) και συνεπώς ανατίμηση του δολαρίου.
Η ενίσχυση του δολαρίου θα καταστήσει πιο ακριβές τις αμερικανικές εξαγωγές και πιο φθηνότερα τα προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό, εγείροντας πολιτικές πιέσεις στην Ουάσιγκτον για προστατευτικές πολιτικές.
Στον ακριβώς αντίθετο δρόμο από την Αμερική βαδίζει το Μεξικό, πάλι ελέω Τράμπ.
Το ΔΝΤ «έκοψε» τις προβλέψεις του για την επόμενη διετία συνολικά κατά 1,2%, υπό τη σκιά της μεγάλης υποβάθμισης του μεξικανικού πέσο, λόγω των απειλών Τραμπ για σκληρή εμπορική πολιτική και για χτίσιμο αντιμεταναστευτικού τείχους στα σύνορα.
Τέλος το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο και τις προβλέψεις του για την Κίνα, βελτιώνοντας κατά 0,3 μονάδες τις προβλέψεις του για ανάπτυξη φέτος, στο 6,5%. Για το 2018 πάντως, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Κίνα παρέμειναν αμετάβλητες, στο σχετικά χαμηλό 6%.