Να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί η Τουρκία με στόχο διεύρυνση των διαπραγματεύσεων στα ζητήματα ένταξης και οικονομικής και πολιτικής στήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν που βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση.
Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: Συμφωνία σε οδικό χάρτη
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και διαρροές που οδήγησαν σε δημοσιεύματα του Politico αλλά και ελληνικών sites και εφημερίδων για σύγκρουση Κοτζιά-Αναστασιάδη και διάσταση απόψεων Αθήνας-Λευκωσίας. Αν και οι διαρροές διαψεύστηκαν αρμοδίως από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του Νίκου Κοτζιά, εν τούτοις τα γεγονότα παραμένουν.
Μέσα Ενημέρωσης εγνωσμένου κύρους όπως το Politico παρενέβησαν με δημοσιεύματα σε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, τα οποία στόχο είχαν να αποδυναμώσουν το ενιαίο μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαπραγματευτική γραμμή. Παράλληλα στόχος των διαρροών ήταν να συγκαλυφθεί η πραγματική αιτία της διακοπής των διαπραγματεύσεων και να μετατεθούν οι ευθύνες στην Αθήνα αντί της Άγκυρας.
Διαβάστε επίσης: Προκαλεί για να θολώσει τα νερά ο Ερντογάν
Στην παγίδα έπεσαν και μεγάλης επιρροής ελληνικά media τα οποία είχαν στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης, τα οποία έσπευσαν να αναπαράξουν, αποδεχόμενα το δημοσίευμα του Politico.
Η πραγματικότητα όμως απέχει παρασάγγας από τα δημοσιεύματα και τις διαρροές, καθώς η τουρκική πλευρά επιχειρεί διαρκώς να προκαλέσει έμφραγμα στις συζητήσεις σε βαθμό ώστε να απαιτηθεί παρέμβαση των Ευρωπαίων ώστε να αλλάξουν την ατζέντα και να περιλάβουν διμερή ζητήματα ΕΕ-Τουρκίας.
Για το λόγο αυτό επιχειρήθηκε να στηθεί ενιαίο τραπέζι διαπραγματεύσεων και όχι δυο διαφορετικά, όπως ήταν η αρχική συμφωνία. Σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα διάρθρωση της Συνόδου της Γενεύης είχε προβλεφθεί ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων σε επίπεδο αρχηγών Κυπρίων-Τουρκοκυπρίων και ένα ακόμα για τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Αντ αυτού Τουρκία και Βρετανία επιχείρησαν να είναι παρούσες στις διμερείς διακοινοτικές διαπραγματεύσεις δυναμιτίζοντας το κλίμα και ανακόπτοντας την πρόοδο.
Το ζήτημα αυτό διευθετήθηκε στη συνέχεια με παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά που οδήγησε σε διαχωρισμό των συζητήσεων για τα διακοινοτικά ζητήματα από αυτό των εγγυήσεων και μεταφορά των υπολοίπων σε άλλο χώρο.
Οι συμμαχίες
Με τη Βρετανία να οδεύει σε hard-Brexit το Foreign Office αναζητά χαρτιά τα οποία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει στις παρασκηνιακές διμερείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τακτική αντίστοιχη με αυτή που ακολουθεί και η Άγκυρα.
Σε αυτό το πλαίσιο Βρετανία και Τουρκία μοιράζονται τους ίδιους στόχους και διαθέτουν τα ίδια όπλα: Τις βάσεις στην Κύπρο και την επιρροή που μπορούν να ασκήσουν μπλοκάροντας την τροχιά επίλυσης του Κυπριακού.
Από την άλλη πλευρά Ελλάδα και ΕΕ αναζητούν λύσεις που θα αποφορτήσουν την ατμόσφαιρα, δεν θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην ήδη κουρασμένη Ένωση και θα διασφαλίσουν την συνεργασία όλων στο πλαίσιο της εξωτερικής ασφάλειας.
Η Στο εδαφικό, η τουρκική πλευρά αποκλείει την επιστροφή της Μόρφου, περιοχών της ακτογραμμής του βόρειου κομματιού του νησιού και εκφράζει προβληματισμό για το μέλλον της Καρπασίας. Αντιπροτείνει στην ε/κ πλευρά τη μεγιστοποίηση των κερδών της στο εδαφικό με την εξασφάλιση περιοχών και εδαφών στην παραμεθόριο περιοχή, στις βρετανικές βάσεις, στο Βαρώσι και σε περιοχές όπου η τ/κ πλευρά δεν έχει πραγματοποιήσει σημαντικές οικονομικές επενδύσεις και δεν διατηρεί σημαντικούς πληθυσμούς.
Στο ζήτημα της ασφάλειας-εγγυήσεων η Αγκυρα θέτει ως όρο την παραμονή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ζήτημα στο οποίο η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν εκφρασει σθεναρές αντιδράσεις ζητώντας κατ ελάχιστο οδικό χάρτη αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής σε βάθος 10ετίας.
Μείζον πολιτικό ζήτημα είναι –για τους Τουρκοκύπριους- η κατοχύρωση της πολιτικής ισότητας. Ο κ. Ακιντζί επιμένει για την κατοχύρωση της αρχής της εκ περιτροπής προεδρίας και της πολιτικής ισότητας σε όλα τα επίπεδα της ομοσπονδίας.
Όπως υποστηρίζουν στη διαπραγματευτική τους γραμμή η περιτροπική προεδρία θα είναι διασφάλιση της ισορροπίας δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας στην περιοχή, λογική που απέχει από αυτή της Αθήνας και της Λευκωσίας που θέλουν να κλείσει το θέμα στο πλαίσιο της ανεξάρτητης και πλήρους αυτόνομης –σε όλα τα επίπεδα- Κύπρου.
Σε αυτό το επίπεδο η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει αποδέσμευση της Κύπρου από κάθε καθεστώς επιτροπείας, εγγυήσεων ή πολιτικής χειραγώγησης ώστε να είναι εδαφικά κυρίαρχο και πολιτικά αυτόνομο κράτος και όχι προτεκτοράτο.