Μπαράζ τρομολογνικών δημοσιευμάτων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη έχει προκαλέσει η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου με αφορμή το ταξίδι ενός «εθνικιστικού» τρένου που σταμάτησε στα σύνορα των δυο χωρών. Αν και οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί δραματικά, η προοπτική αναζωπύρωσης συγκρούσεων δεν είναι ρεαλιστική.
Η ταυτόχρονη παρουσία NATO και Ρωσίας στο Κόσοβο και τη Σερβία είναι από μόνη της μια πηγή έντασης η οποία έχει δώσει εκρήξεις και στο παρελθόν, αποτελεί όμως παράλληλα και εγγύηση ελεγχόμενης κλιμάκωσης.
[graphiq id=”gi9hdPnBX6t” title=”Κόσοβο: Προφίλ” width=”700″ height=”553″ url=”https://w.graphiq.com/w/gi9hdPnBX6t” ]
Μια πιο προσεκτική ματιά στα γεγονότα μπορεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να τοποθετήσει την κρίση στις πραγματικές της διαστάσεις:
– Το τρένο ντυμένο με χριστιανικές εικόνες και εθνικά σύμβολα της Σερβίας ξεκίνησε το ταξίδι του με στόχο να διασχίσει το Κοσσυφοπέδιο αλλά τελικά δεν διέσχισε ποτέ τα σύνορα
– Οι Σέρβοι επιρρίπτουν κατηγορίες στους Κοσσοβάρους για δράση της ειδικής τους αστυνομίας που παρεμπόδισε το τρένο
– Οι Κοσσοβάροι κάνουν λόγο για προβοκάτσια
Το περιστατικό ακολούθησαν δηλώσεις σε υψηλούς τόνους για το ενδεχόμενο να πληγεί το πρώτο τρένο που θα επιχειρούσε να διασχίσει το Κοσσυφοπέδιο από το 1992, με τους Σέρβους να απειλούν με αντίποινα και στρατιωτική επέμβαση.
Ωστόσο οι πιθανότητες για όλα αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτες, καθώς τα σύνορα των δυο χωρών φρουρούνται από την KFOR τη δύναμη του NATO, το Κόσοβο δεν διαθέτει στρατό παρά μόνο αστυνομία και η αποστολή των δυνάμεων του ΟΗΕ είναι ο αφοπλισμός του εθνικιστικού στρατού του Κοσόβου.
[graphiq id=”hFjFzscn5WZ” title=”Σερβία: ΠΡοφίλ” width=”700″ height=”566″ url=”https://w.graphiq.com/w/hFjFzscn5WZ” ]
Το Κόσοβο με πληθυσμό 1,1 εκατ. κατοίκους 7 περιφέρειες και 56 δήμους είναι πολύ πιο αδύναμο από τη Σερβία μεν αλλά αναγνωρισμένο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Οι εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι συνεχείς, ιδιαίτερα μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, κίνηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις αλλά όχι συγκρούσεις.
Συνεπώς από τη στιγμή που η επιβολή συνόρων και η ανεξαρτητοποίηση δεν οδήγησαν σε νέα σύρραξη στην περιοχή, η πρόκληση αιματηρών επεισοδίων από την εμπλοκή ενός τρένου είναι μάλλον αδύνατη.
Παρ’ όλα αυτά η περιοχή χαρακτηρίζεται –όχι αδίκως- πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, γεγονός που καθιστά άπαντες επιφυλακτικούς για την τροπή που μπορεί να λάβει μια τέτοια πρόκληση.