Την επιτάχυνση της διαφοροποίησης των πηγών παραγωγής ενέργειας από το πετρέλαιο επιχειρούν οι χώρες του Κόλπου με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αναθέτουν στην ιταλική Enel την ανάπτυξη ηλιακών πάρκων, με στόχο με την εκμετάλλευση του ήλιου που αποτελεί προνόμοιο της ευρύτερης περιοχής.
Η πολυπόθητη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της περιοχής, στο οποίο κυριαρχούσε το πετρέλαιο και μείωνε συμπερασματικά τις εξαγωγές της χώρας, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση.
Διαβάστε επίσης: Game changer για τη Σαουδική Αραβία η στροφή στην ηλιακή ενέργεια
Το Ντουμπάι, το δεύτερο μεγαλύτερο εμιράτο της χώρας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών και δια μέσου του στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της, Francesco Starace, η εταιρία επισημοποίησε το ενδιαφέρον της, περιμένοντας τις πρώτες προσφορές από τη Σαουδική Αραβία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Η Enel, υπό τον Starace υποχωρεί από τους μεγάλους σταθμούς ενέργειας, για να επικεντρωθεί στην παραγωγή και τη διάθεση πράσινης ενέργειας. Επανεντάσσοντας πέρυσι την Enel Green Power στους κόλπους της, η Enel σχεδιάζει να περιορίσει την ενεργειακή δυναμική της από καύση ορυκτών καυσίμων κατά 39% μέχρι το 2019.
[graphiq id=”lEXxTXbo0dL” title=”Enel” width=”500″ height=”748″ url=”https://w.graphiq.com/w/lEXxTXbo0dL” ]
Η Enel υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας με την Αρχή Ηλεκτρισμού και Ύδρευσης του Ντουμπάι, με στόχο την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από μια αντίστοιχη συμφωνία με την Saudi Electricity Company. Τα σχέδια του Ντουμπάι περιλαμβάνουν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 75% του συνόλου, μέχρι το 2050.
Η Σαουδική Αραβία στοχεύει στην παραγωγή 10 γιγαβάτ ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας Khalid Al-Falih τον περασμένο μήνα, συνεπείς στην προσπάθεια της να περιορίσει την εσωτερική κατανάλωση πετρελαίου.
Η σταθερότητα και ηλιοφάνεια από τις οποίες χαρακτηρίζεται το κλίμα Σαουδικής Αραβίας, Ντουμπάι και Ομάν, κάνουν τις χώρες ελκυστικές για επενδύσεις ανανεώσιμων μορφών ενέργειας λόγω του χαμηλού ρίσκου που ενέχουν.
Ακόμα και σε περιβάλλον χαμηλών τιμών, τα χαμηλά κόστη παραγωγής δημιουργούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας στην περιφέρεια. Και υπάρχουν ακόμα περισσότερα περιθώρια μείωσης της τιμής.
Μια εταιρία ανανεώσιμων πηγών στο Άμπου Ντάμπι ανέλαβε την κατασκευή μονάδας ηλιακής ενέργειας στην περιοχή, δυναμική 800 μεγαβάτ. Το μέσο κόστος ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά συστήματα αναμένεται να βυθιστεί κατά 59% μέχρι το 2025 σύμφωνα με εκτιμήσεις του International Renewable Energy Agency.