Φλερτάρει με πραξικόπημα η Γκάμπια

Φλερτάρει με πραξικόπημα η Γκάμπια

Σε πολιτική δίνη βρίσκεται πλέον Γκάμπια με το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ή ακόμα και εμφύλιας σύρραξης να είναι ορατό, καθώς ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Adama Barrow αναγκάστηκε να καταφύγει στη Σενεγάλη, μετά την άρνηση του επί σειρά ετών πρωθυπουργού Yahya Jammeh, να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Adama Barrow κέρδισε τις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου επικρατώντας με μικρό ποσοστό, και ενώ ο Yahya Jammeh είχε αρχικά αποδεχθεί την ήττα του, άλλαξε γνώμη, οδηγώντας την Γκάμπια σε κρίση, ελαχιστοποιώντας τις ελπίδες για δημοκρατία στην συνηθισμένη σε αυταρχικούς κανόνες χώρα του.
[graphiq id=”4SjKod3plVX” title=”Γκάμπια: Το προφίλ” width=”700" height=”553" url=”https://w.graphiq.com/w/4SjKod3plVX” ]

Ο Barrow, που στηρίζεται από τη Δύση και την Αφρικανική Ένωση, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του στις 19 Ιανουαρίου. Ο Jammeh ωστόσο, προσπαθεί να μπλοκάρει την ανάληψη αυτή, περιμένοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τη προσβολή του στα αποτελέσματα της κάλπης.

Διαβάστε  Ποινική δίωξη για διαφθορά σε εξοπλιστικά στον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής

Ακόμη και μια αποστολή διαμεσολάβησης, που ηγείτο ο πρωθυπουργός της Νιγηρίας Muhammadu Buhari, και ο Λιβεριανός ομόλογος του Ellen Johnson Sirleaf, δεν κατόρθωσε να λύσει το πολιτικό αδιέξοδο. Αντίστοιχη τύχη είχαν και οι συζητήσεις με την Economic Community Of West African States (ECOWAS) τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για την Δυτική Αφρική και της Σαχέλ, αν ο Jammeh συνεχίσει να αρνείται την αποχώρηση του, θα ζητηθεί επίσημη έγκριση αποστολής στρατευμάτων.

Διαβάστε  Ηλεκτρική ενέργεια: Μεγάλο μέρος του πλανήτη παραμένει στο σκοτάδι

Διαφήμιση