Ιδιαίτερα σκληρή –για το Ισραήλ- ήταν η κοινή απόφαση της Συνόδου για τη Μέση Ανατολή στο Παρίσι, όπου 70 χώρες επιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στη λύση δυο ανεξάρτητων κρατών για το Παλαιστινιακό.
Η διεθνής κοινότητα που συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι επανέλαβε τη δέσμευσή της υπέρ της λύσης των δύο κρατών και δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει μονομερείς ενέργειες που τυχόν ληφθούν από τους Ισραηλινούς ή τους Παλαιστίνιους, κυρίως σε σχέση με τη σύνορα ή την Ιερουσαλήμ.
Πρόκειται για τη δεύτερη ήττα της ισραηλινής διπλωματίας και της πολιτικής του Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη διεθνή κοινότητα, ενώ στο εσωτερικό προωθεί τους εποικισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο του Παρισιού χαρακτηρίζοντάς την «μάταιη».
Απούσα ήταν και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά δεν έχει αποδοκιμάσει τη Σύνοδο.
Παράλληλα η Σύνοδος κατέληξε σε κοινή θέση και για την πρόθεση του Ντόναλντ Τράμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη μια τέτοια κίνηση.
Το Reuters αναφέρει ότι η Σύνοδος αποτέλεσε πλατφόρμα για να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τράμπ μια διευρυμένη ομάδα χωρών.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι έχει επιφυλάξεις σχετικά με το αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διάσκεψης του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η διάσκεψη διακινδυνεύει να “σκληρύνει τις θέσεις”.
“Έχουμε ιδιαίτερες επιφυλάξεις σε σχέση με μια διεθνή διάσκεψη για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ δύο πλευρών, χωρίς οι πλευρές αυτές να μετέχουν σε αυτήν, μια διάσκεψη που διεξάγεται παρά τη θέληση των Ισραηλινών και που διεξάγεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας στον νέο αμερικανό πρόεδρο όταν οι ΗΠΑ θα είναι ο τελικός εγγυητής οποιασδήποτε συμφωνίας”,
ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
“Υπάρχουν κίνδυνοι συνεπώς ότι αυτή η διάσκεψη σκληραίνει τις θέσεις σε μια περίοδο που πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προϋποθέσεις για την ειρήνη”,
αναφέρει το Foreign Office διευκρινίζοντας ότι για τον λόγο αυτό, η Βρετανία είχε θέση παρατηρητή στη διάσκεψη και δεν υπογράφει την τελική ανακοίνωση.