Ολόκληρη η Ευρώπη, από το ανατολικό τμήμα της μέχρι την Ελλάδα και τη Γαλλία, παλεύει να εξασφαλίσει προμήθειες ενέργειας για να αντιμετωπίσει τις ακραίες καιρικές συνθήκες, με την αυξημένη ζήτηση να εκτοξεύει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακραίες καιρικές συνθήκες με χιονοθύελλες, θυελλώδεις ανέμους, πολικές θερμοκρασίες και παγετό, έχουν δημιουργήσει έντονη φρενίτιδα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ενέργειας. Η τιμή του φυσικού αερίου, του πρωταρχικού καύσιμου θέρμανσης, έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και τα μπλακάουτ στην ανατολική επικράτεια, έχουν οδηγήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία και Βρετανία κινδυνεύουν με blackout λόγω κρύου
Ο ετήσιος σχεδιασμός παραγωγής και διάθεσης κατά την προετοιμασία πριν τη χειμερινή περίοδο, βασίζεται κυρίως στις μετεωρολογικές προγνώσεις, με τα σημαντικά περιθώρια λάθους που αυτές ελλοχεύουν. Σε περιόδους που παρουσιάζεται μεγάλη απόκλιση από την πρόγνωση, και οι θερμοκρασίες κινηθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα, στο ράλι κάλυψης της πλεονάζουσας ζήτησης αναπτύσσονται υψηλότατες ταχύτητες.
Με τις μετεωρολογικές προγνώσεις για την Ευρώπη να έχουν δημιουργήσει προσδοκίες για έναν ήπιο χειμώνα, αποκλείοντας υψηλή μεταβολή των τιμών, Νορβηγία και Ρωσία εξήγαγαν σε επίπεδα ρεκόρ και μέχρι το Σεπτέμβριο οι τιμές ήταν ακόμα σε χαμηλό εξαετίας.
Η ανάγκη για προμήθεια ενέργειας ενισχύθηκε από το τέλος της περασμένης χρονιάς με τη μείωση της θερμοκρασίας. Στην Τουρκία, ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου ζήτησε από τις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μειώσουν τη ζήτηση αερίου, καθώς το 90% της χώρας είχε καλυφθεί με χιόνι. Το νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας παρουσίασε επείγουσα ανάγκη για επιπλέον αέριο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία χρησιμοποίησαν κρατικούς μηχανισμός για να εκκενωθούν απομονωμένα χωριά όπου είχε διακοπή ενέργεια και θέρμανση.
Πολικές συνθήκες θα επικρατήσουν και στην Ελβετία, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να φτάσουν του -20 βαθμούς Κελσίου, με τη μέση για την εποχή τιμή να διαμορφώνεται στους -8 βαθμούς, το χαμηλότερο επίπεδο τις δεκαετίας.
Στη Γαλλία η θερμοκρασία θα κινηθεί κατά 6-8 βαθμούς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και το ίσως χρειαστεί να εφαρμοστούν μέτρα στο δίκτυο που θα μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Και η κατάσταση χειροτερεύει καθώς οι αγορές της Ασίας είναι πρόθυμες να διαθέσουν υψηλότερα ποσά για να καλύψουν την επιπλέον ζήτηση τους σε υγροποιημένο φυσικό αέριο και η εναλλακτική της καύσης άνθρακα δεν είναι πάντα διαθέσιμη, όπως στην περίπτωση της Ρουμανίας που έχει σχεδόν ξοδέψει το απόθεμα της.