Σειρήνες στο Αιγαίο: “Διαφιλονικούμενα νησιά” βλέπει η Τουρκία

Σειρήνες στο Αιγαίο: “Διαφιλονικούμενα νησιά” βλέπει η Τουρκία

Με την τουρκική οικονομία σε επιταχυνόμενη ολίσθηση, τα πολιτικά και κοινωνικά ερείσματα του Ταγίπ Ερντογάν να εξανεμίζονται και τη χώρα σε διεθνή απομόνωση ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει για ακόμη μια φορά την τακτική της εξαγωγής κρίσης.

Ενώ στη Γενεύη διεξάγονται διαπραγματεύσεις που μπορεί να εξελιχθούν ακόμη και σε πίσω πόρτα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζει τους τόνους προσπαθώντας να εγείρει θέμα διαφιλονικούμενων νησιών στο Αιγαίο.
Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου, σχέδιο που προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή.

Επικαλούμενη το γεγονός ότι ο κ. Σαντορινιός δεν κατονομάζει τα 28 νησιά όπου σχεδιάζονται έργα, η Άγκυρα επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».
Οι κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες καθώς η εσωτερική ένταση ξεχειλίζει και η οικονομία έχει πέσει σε κώμα. Το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου για την εξαγωγή της κρίσης ενισχύεται. Ακόμη και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας από το Κυπριακό και το προσφυγικό σε «διαφιλονικούμενες ζώνες» είναι σαφής ένδειξη προσπάθειας να δυναμιτιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε  Η Ελλάδα βάζει την πΓΔΜ σε διετές Μνημόνιο

Διαφήμιση