Προκαλεί για να θολώσει τα νερά ο Ερντογάν

Προκαλεί για να θολώσει τα νερά ο Ερντογάν

Σε μοτίβο εμπρηστικών δηλώσεων επανέρχεται ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διασκεψης της Γενύης για το Κυπριακό και ενώ έχει προγαρμματιστεί νέος γύρος επαφών σε τεχνικό επίπεδο για τις 18 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: Συμφωνία σε οδικό χάρτη

Αν και η επαναφορά των τουρκικών κόκκινων γραμμών συνιστά πλήρη ανάσχεση της προόδου, στη πραγματικότητα η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί πάγια πρακτική αποπροσανατολισμού, ιδιαίτερα όταν επίκειται συμφωνία ή αναδιάταξη ισορροπιών.

Διαβάστε επίσης: Σειρήνες στο Αιγαίο: «Διαφιλονικούμενα νησιά» βλέπει η Τουρκία

Τρία είναι τα «καυτά» σημεία σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο στα οποία θα επιμείνει η τουρκική πλευρά.
Αρχικά, ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει λύση στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης δεν θα τίθεται θέμα απομάκρυνσης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο.

Διαβάστε  Ευρωζώνη: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κόστους εργασίας

Διαβάστε επίσης: Νέα απόφαση κατά της έκδοσης 4 ακόμα Τούρκων

Επίσης, ζήτησε τα χωριά Κόκκινα και Μόρφου να ενωθούν και να παραμείνουν υπό την τουρκική διοίκηση.

Και τέλος τα Βαρώσια να παραμείνουν επίσης υπό την διοίκηση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Το σχέδιο Ανάν πια δεν ισχύει», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε  Αλυσιδωτές εκρήξεις σε Ελλάδα-ΕΕ λόγω προσφυγικού

«H «Βόρεια Κύπρος» καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Προσεγγίζει με ειλικρίνεια. Η «Νότια Κύπρος» και η εγγυήτρια Ελλάδα έχουν άλλες προσδοκίες. Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά. Οπως μεταδίδει το Reuters ο Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης: «Εχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μία λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα!».

Διαβάστε  Ελλάδα: Ρεκόρ 10ετίας στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε:
«Είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την “Βόρεια” και την “Νότια Κύπρο”. Τα είχαμε πει και παλαιότερα».