Να ταράξει τα νερά κατάφερε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ την ίδια στιγμή η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει στον πάγο, αποδεικνύοντας ότι οι διεργασίες συνεχίζονται στα παρασκηνια.
Η χρονική στιγμή της παρέμβασης του ΔΝΤ δεν μπορεί να ιεωρηθεί τυχαία καθώς τα τελευταία 24ωρα τα δημοσιεύματα για καποιου είδους συμβιβασμό με υπαναχωρήσεις και περικοπή συντάξεων έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Πριν από δυο 24ωρα εκτελεστικό μέλος του ESM είχε δηλώσει ότι τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα τεθούν σε ισχύ εντός του Ιανουαρίου, δήλωση που όπως φαίνεται ενεργοποίησε το ΔΝΤ.
Αν και διαθέσιμα στοιχεία για την αξιλόγηση της παρέμβασης του ΔΝΤ δεν είναι αρκετά και οι δηλώσεις του Τζέρι Ράις θολώνουν το ήδη ομιχλώδες τοπίο, εν τούτοις είναι προφανές ότι η ουσία κρύβεται στο παρασκήνιο και ότι τα media αγνοούν σημαντικό μέρος των εξελίξεων.
[graphiq id=”cjrn95hZOxn” title=”Ελλάδα: Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700″ height=”546″ url=”https://w.graphiq.com/w/cjrn95hZOxn” ]
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ σημείωσε ότι η ομάδα του Ταμείου συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το Ταμείο ν΄ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Τζέρι Ράις δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, όσο και για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
Όπως διευκρίνισε, το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τόσο την έκθεση βιωσιμότητας, όσο και τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4. Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Υποστήριξε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό άρθρο του Πολ Τόμσεν.
Τέλος, όπως ενημέρωσε ο κ. Ράις, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.