Ο Τράμπ μοίρασε τελεσίγραφα σε Ρωσία-Κίνα

Ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς του με media και μυστικές υπηρεσίες κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά από 6 μήνες

Αν και η συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ ερμηνεύθηκε από πολλούς ως «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τα media, τη Ρωσία και τις υπηρεσίες πληροφοριών, εν τούτοις έκρυβε πολύ περισσότερα νοήματα και μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες.

[graphiq id=”2ILrvujA6z3" title=”Δημοσκόπηση: Η στάση των media απέναντι στον Τράμπ” width=”700" height=”582" url=”https://w.graphiq.com/w/2ILrvujA6z3" ]

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε κατ επανάληψη ότι «τώρα θα μας σέβονται περισσότερο απ ότι πριν», ενώ κάθε απάντηση για το ρόλο της Ρωσίας στην κατασκοπεία κατά των ΗΠΑ και το hacking συνοδευόταν από αντίστοιχη αναφορά στην Κίνα.
Ο Ντόναλντ Τράμπ όμως δεν περιορίστηκε στην αναγνώριση του επικίνδυνου ρόλου της Ρωσίας, κάτι που έπραξε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών στην κατάθεση του στη Γερουσία, αλλά πήγε αρκετά βήματα παραπέρα.

[graphiq[graphiq id=”lX6WofMe6qh” title=”Δημοσκόπηση: Πως θεωρείτε τη στάση του Τράμπ απέναντι στη Ρωσία” width=”700" height=”498" url=”https://w.graphiq.com/w/lX6WofMe6qh” ]Αφενός συνέδεσε τις ρώσικες πρακτικές με τις κινεζικές και με άλλες χώρες, καθιστώντας σαφές ότι οι ΗΠΑ θα έχουν ενιαία στρατηγική απέναντι στους hackers αλλά παράλληλα έδωσε και χρονικό περιθώριο για αναδίπλωση.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι νέοι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών θα έχουν 90 μέρες στη διάθεσή τους για να διαμορφώσουν ενιαία έκθεση για το hacking από ξένες δυνάμεις και ταυτόχρονα να υποβάλλουν προτάσεις για την αντιμετώπισή του με νέες υποδομές και ενιαία στρατηγική.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

[graphiq id=[graphiq id=”1lB39RuOXIx” title=”Δημοσκόπηση: Πιστεύετε ότι ο Τράμπ έχει αντικρουόμενα συμφέροντα” width=”700" height=”569" url=”https://w.graphiq.com/w/1lB39RuOXIx” ]τόναλντ Τράμπ επιχείρησε παράλληλα να απομακρυνθεί από τον άξονα του Κρεμλίνου –στον οποίο τον κατατάσσει μερίδα των αμερικανικών media- λέγοντας ότι:
«Μπορεί να τα πάμε καλά με τη Ρωσία, αλλά μπορεί και να μη τα πάμε, δεν υπάρχει όμως ενδιάμεση λύση», ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ρωσία και οι άλλοι τώρα θα μας σέβονται».
Μιλώντας για το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, για τις οποίες η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα διεξήγαγε έρευνα και εξέδωσε επίσημη αναφορά, ο Τραμπ είπε: «Σε ό,τι αφορά το χακάρισμα, θεωρώ ότι ήταν η Ρωσία, αλλά πιστεύω, επίσης, ότι δεχόμαστε κυβερνοεπιθέσεις από άλλα κράτη και άλλα άτομα».

[graphiq id=”9[graphiq id=”9ABpfCpnOND” title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Πως κρίνετε την αξιοπιστία των μεγάλων δικτύων” width=”700" height=”586" url=”https://w.graphiq.com/w/9ABpfCpnOND” ]ύτιν και η Ρωσία έβγαλαν ανακοίνωση σήμερα ότι είναι ψεύτικη η είδηση. Σέβομαι αυτό που είπαν. Αν είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιοποιήσει» συμπλήρωσε.

«Αν αρέσω στον Πούτιν, είναι καλό»

Σε ερώτηση για το αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπάθησε να τον εκλέξει, σχολίασε: «Αν ο Ντόναλντ Τραμπ αρέσει στον Πούτιν, το θεωρώ προσόν, όχι κάτι αρνητικό, γιατί έχουμε μία απαίσια σχέση με τη Ρωσία. Πιστεύετε ειλικρινά ότι η Χίλαρι θα ήταν πιο σκληρή με τον Πούτιν από μένα; Το πιστεύει κανείς αυτό πραγματικά;». «Δεν έχω καμία δουλειά, καμία συνεργασία και καθόλου χρέη στη Ρωσία» προσέθεσε.
[graphiq id=”f5gYE[graphiq id=”f5gYE7GqobH” title=”Οι υπουργοί του Ντόναλντ Τράμπ” width=”700" height=”524" url=”https://w.graphiq.com/w/f5gYE7GqobH” ]είς εάν μπορεί να πει ότι η καμπάνια του δεν είχε επαφή με τη Ρωσία και ποιο είναι το μήνυμά του για τον Πούτιν, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό, δεν θα το κάνει. Η Ρωσία θα έχει πολύ περισσότερο σεβασμό για τη χώρα μας, όταν θα είμαι εγώ επικεφαλής, απ’ ό,τι όταν ήταν άλλοι… Θα πρέπει να βρούμε μια λύση… Δεν είναι μόνο η Ρωσία».

Διαβάστε  Η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ρήγμα ΗΠΑ-ΕΕ για νέες business

Στη συνέχεια, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μία ακόμη επίθεση στην Κίνα.

«22.000.000 λογαριασμοί χακαρίστηκαν σε αυτή τη χώρα από την Κίνα. Επειδή δεν έχουμε καθόλου άμυνα» είπε και σημείωσε: «Η Κίνα μας εκμεταλλεύεται απόλυτα οικονομικά». Επέμεινε, δε, ότι όλες οι χώρες θα σέβονται τις ΗΠΑ πολύ περισσότερο απ’ ό,τι κατά τη θητεία των προηγούμενων διοικήσεων. «Η Κίνα μας έχει εκμεταλλευτεί. Η Ρωσία, η Κίνα, το Μεξικό, η Ιαπωνία, όλοι θα μας σέβονται περισσότερο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε  Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις και βλέπει πληθωρισμό πάνω από στόχο

Αναφερόμενος στα βίντεο που φέρεται να έχουν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τη διαμονή του ιδίου σε ξενοδοχείο στη Μόσχα και τα όργια που φέρεται να έκανε εκεί με ιερόδουλες, ο Τραμπ σχολίασε ότι πάντα είναι προσεκτικός για πιθανή κατασκοπεία σε δωμάτια ξενοδοχείων και ότι πάντα προειδοποιεί τους συνεργάτες του για μικρές κάμερες.

«Είμαι εξαιρετικά προσεκτικός. Περιβάλλομαι από σωματοφύλακες. Πάντα τους λέω να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί σε αυτά τα δωμάτια υπάρχουν κάμερες στα πιο παράξενα σημεία. Δεν τις βλέπεις και δεν το ξέρεις. Καλύτερα να προσέχεις, αλλιώς θα δεις τον εαυτό σου στην τηλεόραση. Παρεμπιπτόντως, είμαι και μανιακός με την καθαριότητα» είπε.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.