Υπό ασφυκτική πίεση από τον ΟΗΕ για να υπάξει κοινό έαδφος μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Γενεύης συνεχίζονται οι διεργασίες. Χαρακτηριστική των πιέσεων είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ότι “Το Κυπριακό έκλεισε, αλλά μην περιμένετε θαύματα”.
Καθοριστικής και ιστορικής σημασίας είναι η κατάθεση χαρτών, αν και δεν υπάρχει συμφωνία για το εδαφικό, καθώς η απόσταση που χωρίζει της δυο πλευρές είναι 1%.
Το εδαφικό αν και μπορεί να επιλυθεί σχετικά εύκολα, εν τούτοις φαίνεται ότι χρησιμοποιείται ως διαπραγαμτευτικό χαρτί για το πολιτικό σκέλος της συμφωίας που έχει να κάνει με τον τρόπο διακυβέρνησης.
Επί τάπητος βρίσκεται και το θέμα των εγγυήσεων που αποτελεί σημείο τριβής κσθ΄βς εμπλέκονται η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Βρετανία.
Αν και για την Ελλάδα κομβικό σημείο είναι αποχώρηση του στρατού κατοχής, στη βάση παλαιότερων αποφάσεων του ΟΗΕ, η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να το δεχθεί χωρίς μεγάλα ανταλλάγματα.
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της σημερινής διάσκεψης και του γεύματος εργασίας, ακολούθησαν δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Αποδίδοντας τα εύσημα στους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, τους «απένειμε» χαριτολογώντας βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου και κράτησε εκείνο του δεύτερου ρόλου για τον εαυτό του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέπεμπε αισιοδοξία στη διάρκεια των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στόχος είναι να βρεθεί βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί και την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Μεταξύ άλλων, ο κ.Γκουτιέρες είπε:
«Να επισημάνω το θάρρος των δύο ηγετών. Ιστορικά και για πρώτη φορά πρέπει να πω ότι είδαμε στο ίδιο τραπέζι, όχι μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Είχαμε επικοιδομητικό διάλογο. Μια ανταλλαγή απόψεων, ώστε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να ταυτοποιήσουμε τα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα, που θέλουμε να φτάσουμε, να υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα σήμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα άμεσων λύσεων. Δεν θέλουμε λύση που να μπαλώνει τα πράγματα, αλλά μια βιώσιμη λύση.
Εμείς δεν έχουμε καμία ατζέντα, αλλά επιδιώκουμε τη συμφιλίωση των δύο μερών. Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το συμβούλιο Ασφαλείας να σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου. Δεν είμαστε εδώ για μπαλώματα, αλλά για μια λύση, βιώσιμη για την Κύπρο. Μια λύση που θα είναι σύμβολο ελπίδας για έναν κόσμο που είναι γεμάτος θολά σημεία».
Χθες η διαρροή των χαρτών δημιούργησε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, ενώ από τη Γενεύη αποχώρησαν πολλά κόμματα της κυπριακής αντιπολίτευσης διαμαρτυρόμενα για τη διαδικασία.
Χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης και εθνική διαπραγαματευτική γραμμή η επίτευξη συμφωνίας που θα μπορέσει να ψηφιστεί σε δημοψήφισμα είναι πολύ περιορισμένη.