Στο πλέον κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη αλλά και στα παρασκήνια, καθώς η κατάθεση χαρτών αποτέλεσε ένα ιστορικό βήμα αλλά ταυτόχρονα και την ακριβή καταγραφή των διαφωνιών στο εδαφικό.
Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: Διαρροές εγγράφων και χαρτών δυναμιτίζουν το κλίμα στη Γενεύη
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο τουρκοκυπριακός χάρτης δεν είναι ικανοποιητικός και για τον λόγο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε γραπτώς τις ενστάσεις του. Ο κ.Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε για το περιεχόμενο των χαρτών και ιδιαιτέρως αν στον Τουρκοκυπριακό χάρτη προβλέπεται η επιστροφή της Μόρφου.
Μετά την κατάθεση χαρτών άνοιξε ο δρόμος για την αυριανή διάσκεψη με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ.
Σε σχέση με ην ιδιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη (αν θα συμμετέχει ως Πρόεδρος και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς) ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε υπομονή ως αύριο.
Τα ανοιχτά μέτωπα και οι στρατηγικές
Αν και οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη συνεχίζονται –παρά τις επικίνδυνες διαρροές- πολλά ζητήματα θα κριθούν στο παρασκήνιο όπου άρχισαν να ξεκαθαρίζουν οι συμμαχίες.
Η Ελλάδα επιμένει στη στήριξη από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κομισιόν. Η Τουρκία έχει προσεγγίσει τη Βρετανία και επιχειρεί να προσεγγίσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ.
Έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό καταλυτική αναμένεται να αποδειχθεί η στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία αν και ενημερώνεται διαρκώς εν τούτοις δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επί του θέματος.
Μετά το εδαφικό μείζον ζήτημα είναι το μοντέλο διακυβέρνησης, όπου η Τουρκία εγείρει απαιτήσεις για εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που απορρίπτεται από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Κομβικό θέμα για την επίλυση του κυπριακού αποτελεί το ζήτημα των εγγυήσεων, εκεί όπου Ελλάδα και Τουρκία έχουν τραβήξει κόκκινες γραμμές αλλά σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Το θέμα αυτό έχει αυξημένο ειδικό βάρος για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ οι οποίες διαθέτουν βάσεις στο νησί και το καθεστώς των εγγυήσεων είναι η ασφαλιστική τους δικλείδα.
Η κυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν θα θέσει θέμα αποχώρησης των βάσεων, αλλά τίθεται όμως ζήτημα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.
Η Άγκυρα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη διαπραγμάτευση για τις βάσεις ΗΠΑ και Βρετανίας ώστε να παγιώσει και τις δικές της, θέση που απορρίπτεται απριόρι από Ελλάδα και Κύπρο.
Το πρόγραμμα της διάσκεψης στο Παλάτι των Εθνών
Αύριο στις 12:15 θα ξεκινήσει στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο.
Σύμφωνα με σημείωμα του ΟΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη αύριο το πρωί.
Όπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών “με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος”.
Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 14:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 19:00 .
Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 15:45 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών.
Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 10:15 το πρωί ώρα Γενεύης.