Η Ιαπωνία πάει να “εξαγοράσει” τις Φιλιππίνες

Η Ιαπωνία πάει να “εξαγοράσει” τις Φιλιππίνες

Πακέτο στήριξης 8,6 δις. δολαρίων από την Ιαπωνία θα λάβουν οι Φιλιππίνες, όπως εξήγγειλε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιάταξης ισορροπιών στη Νότια Σινική Θάλασσα με στόχο από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας τη χαλιναγώγηση της Κίνας.
Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται εύφλεκτη αλλά όχι κρίσιμη, τουλάχιστον για την ώρα.

[graphiq id=”2IB85i0AJU1" title=”Αμερικανικές δυνάμεις στις Φλιππίνες” width=”700" height=”490" url=”https://w.graphiq.com/w/2IB85i0AJU1" ]

Προσφάτως οι Φιλιππίνες, μετά την εκλογή του Ροντρίγο Ντουτέρτε, άλλαξαν στάση απέναντι στις ΗΠΑ και έκαναν σαφή βήματα επαναπροσέγγισης με την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο διέκοψαν τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ζήτησαν αποχώρηση των Αμερικανών πεζοναυτών από τη χώρα, έχασαν πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ και δέχθηκαν άλλο πακέτο αμυντικής στήριξης από την Κίνα.
Στο πλαίσιο της συνόδου των ASEAN η Ιαπωνία έκανε κίνηση προσέγγισης με τις Φιλιππίνες προσφέροντας αεροσκάφη ραντάρ για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει ο Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Το νέο πακέτο των 8,6 δισ. δολαρίων που έχει ετοιμάσει τώρα το Τόκιο είναι το μεγαλύτερο που έχει προσφέρει η Ιαπωνία σε χώρα και είναι προφανές ότι στόχο έχει να υποκαταστήσει το αμερικάνικο το οποίο διακόπηκε μετά τις δηλώσεις Ντουτέρτε για τις ΗΠΑ και το αίτημα για διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αναστολή καταβολής της οικονομικής βοήθειας λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά στην πραγματικότητα ήταν αντίποινα για τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας.
Οι Φιλιππίνες όμως βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο κοντά τη Νότια Σινική Θάλασσα και οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να παραχωρήσουν αμαχητί μια συνεργασία τόσων ετών στην Κίνα.

Διαβάστε  ΗΠΑ-Β. Κορέα: Πάνε σε σύνοδο με το δάκτυλο στη σκανδάλη