Εκίνδυνος γρίφος η παρουσία του Μπόρις ΤΖόνσον στη Γενεύη

Εκίνδυνος γρίφος η παρουσία του Μπόρις ΤΖόνσον στη Γενεύη

Την ουσιαστική πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη σηματοδοτεί η συμμετοχή και της Βρετανίας στις συζητήσεις στον υψηλότερο δυνατό βαθμό, δια του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο η παροσία του πλέον υψηλόβαθμου Βρετανού διπλωμάτη στη Γενεύη μετά τη συνομιλία της Τερέζα Μέι με τον Ταγίπ Ερντογάν για το καθεστώς των εγγυήσεων σε τηλεφωνική επικοινωνία και με δεδομένης τις εντάσεις με την ΕΕ για το Brexit, μπορεί να χαρακτηριστεί και ανησυχητική.

Διαβάστε  Αυτή είναι η μαύρη λίστα των θυμάτων από βομβαρδισμούς

Με τα συμφέροντα της Βρετανίας να διαφέρουν αισθητά από αυτά της Ευρώπης στην Κύπρο και με κύριο μέλημα τη διατήρηση των βάσεων και του ειδικού καθεστώτως των Βρετανών στο νησί, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να λάβουν νέα τροπή.

«Χαιρετίζω το κουράγιο και τη δέσμευση που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές» ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζόνσον. «Οι συνομιλίες στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού προσφέρουν και στις δύο πλευρές μια μοναδική ευκαιρία να βρουν μια λύση», πρόσθεσε.

Διαβάστε  Στριμώχνουν τον Ζάκερμπεργκ οι Βρετανοί, απειλούν με κυρώσεις αν δεν καταθέσει

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «όλοι όσοι συμμετέχουν θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες με διάθεση ανοιχτή και ευέλικτη». «Πιστεύω πως εάν προσεγγιστεί υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να επιτευχθεί μια λύση που θα φέρει μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο» εκτίμησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.