7 νεκροί σε 8 μέρες από τη γρίπη(!) στην Ελλάδα

7 νεκροί σε 8 μέρες από τη γρίπη(!) στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις από τον ιό της γρίπης καθώς από την 1 έως 8 Ιανουαρίου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη Α(Η3Ν2).

Συνολικά, οκτώ είναι τα θύματα της γρίπης από τον περασμένο Δεκέμβριο οπότε άρχισαν να κυκλοφορούν οι ιοί της νόσου.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδίδουν την αύξηση της θνησιμότητας στη μεγάλη δραστηριότητα της γρίπης και στο κύμα ψύχους που πλήττει το τελευταίο διάστημα τη χώρα.

Παράλληλα με την εκτίναξη των θανατηφόρων περιστατικών της γρίπης καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος στα βαριά περιστατικά τα οποία χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – στις τόσο δυσεύρετες ΜΕΘ όπως έχει γράψει το protothema.gr όπου η λίστα αναμονής αριθμεί σε ημερήσια βάση 50 με 70 ασθενείς.
[graphiq id=”89GXTwHlX3T” title=”Συγκριτικά κρούσματα του ιού της γρίπης 2015-16 (ΗΠΑ)” width=”700" height=”521" url=”https://w.graphiq.com/w/89GXTwHlX3T” ]

Διαβάστε  Ιός του Δυτικού Νείλου: Δύο νεκροί στην Ελλάδα, 12 κρούσματα, σε επαγρύπνηση το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 20 ασθενείς εισήχθησαν σε ΜΕΘ κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα και του έτους. Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται όμως και στην κυκλοφορία της γρίπης στην κοινότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στις επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριππώδους συνδρομής.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτηρίζουν έντονη και ανοδική τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, με κυρίαρχο στέλεχος το Α(Η3Ν2), και συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό ως το βασικό μέτρο προφύλαξης ιδίως για τις ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες κα.

Διαβάστε  Novartis: Προανακριτική για όλους, τι ψήφισαν τα κόμματα

Το προφίλ των ασθενών στις ΜΕΘ

«Επιθετική» η γρίπη κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους οδήγησε στις ΜΕΘ για νοσηλεία εκτός των αναμενόμενων περιστατικών ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και έναν ανήλικο, ένα 3χρονο παιδί.

Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει πως από τα 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι 28 ήταν άνδρες και οι 11 γυναίκες, με μέση ηλικία 68,5 έτη.

[gra[graphiq id=”9S9skyINSCx” title=”Είδη του ιού της γρίπης” width=”700" height=”503" url=”https://w.graphiq.com/w/9S9skyINSCx” ]

Τα 36 (ποσοστό 92,3%) από τα 39 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι 6 (ποσοστό 16,7%).

Διαβάστε  Στον πάγο ξανά η αντιμεταρρύθμιση Τραμπ στην Υγεία

Η έλλειψη αντιγριπικής θωράκισης μέσω του εμβολίου χαρακτηρίζει και τα θύματα της γρίπης. Και οι 8 (100%) ασθενείς ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, ωστόσο εμβόλιο είχαν κάνει οι 2 (ποσοστό 25%).