Διαρκώς επιδεινούμενη είναι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στις διεθνείς αγορές και τα επενδυτικά κεφάλαια να αναζητούν διέξοδο από τη χώρα.
Οι προσπάθειες σταθεροποίησης και συγκράτησης των κεφαλαίων με αυξήσεις επιτοκίων και πολιτικές δηλώσεις για σταθερότητα δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς καθώς οι πολιτικές διώξεις και εκκαθαρίσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ερντογάν να παραμένει σε διεθνή καραντίνα.
[graphiq id=”gImRHKPshp3″ title=”Τουρκία: Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700″ height=”585″ url=”https://w.graphiq.com/w/gImRHKPshp3″ ]
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία διευρύνθηκε το Νοέμβριο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στα 2,26 δισ. δολάρια έναντι 2,24 δισ. δολαρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
Ωστόσο τα στοιχεία είναι ελαφρώς καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών του MarketWatch που ανέμεναν έλλειμμα 2,5 δισ. δολαρίων.
Τον Οκτώβριο, το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί σε 1,7 δισ. δολάρια.
[graphiq id=”em9wf0kzeR” title=”Τουρκία: ΕΙσαγωγές και Εξαγωγές” width=”700″ height=”490″ url=”https://w.graphiq.com/w/em9wf0kzeR” ]
Σε επίπεδο 12μήνου (Δεκέμβριος 2015 – Νοέμβριος 2016), το ισοζύγιο ήταν ελλειμματικό κατά 33,65 δισ. δολάρια.
Από την αρχή του έτους (Ιανουάριος – Νοέμβριος) τέλος, το έλλειμμα ανήλθε σε 28,6 δισ. δολάρια.