Τις διαφορές επί του εδαφικού ζητήματος προσδιόρισαν σήμερα τα κλιμάκια των διαπραγματευτών στη Γενεύη σχεδιάζοντας κυριολεκτικά επί χάρτου τα όρια και τις περιοχές που ζητά η κάθε πλευρά. Επί τάπητος τίθενται οι εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, η ΕΕ, η οικονομία, το περιουσιακό, η χρηματοδότηση και η εφαρμογή της λύσης στην Κύπρο.
Οι διαρροές εγγράφων και ονομάτων περιοχών που έχουν τεθεί υπο συζήτηση έχουν δυναμιτίσει όμως το κλίμα εξοργίζοντας τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος μιλώντας με συνεργάτες του κάνει λόγο για προβοκάτσι και προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους να δυναμιτίσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή του, ώστε να χρεωθεί η Κύπρος την αποτυχία.
Σύμφωνα με τις θέσεις που διατυπώθηκαν:
– Στο 28,2% το ποσοστό των εδαφών που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες διαρρέουν από τη Γενεύη.
– Το ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 0,5% από το Σχέδιο Ανάν.
– Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει χάρτη με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.
Η ελληνικυπριακή πλευρά προτείνει όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Προτείνεται επίσης η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία να ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.
Στον χάρτη που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται αριθμός επιστροφής προσφύγων πέριξ των 90 χιλιάδων. Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο Λειτουργός του Κτηματολογίου κ. Χατζηράφτης στους ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς.