Να ενεργοποιήσειτην Ευρωπαϊκή διπλωματία και να επιστήσει την προσοχή της Γερμανίας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να προλάβει καταστάσεις που επιχειρεί να δημιουργήσει η τουρκική διαπραγματευτική ομάδα.
Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: Γιατί ναρκοθετεί τη Γενεύη ο Τσαβούσογλου
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά από συννενόηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά επικοινώνησε με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ για να τους ενημερώσει για τις τουρκικές απαιτήσεις που εγείρονται τόσο επισήμως όσο και ανεπισήμως και να ζητήσει από τους ηγέτες να συναινέσουν στην έκφραση από τους Έλληνες διαπραγματευτές την ενιαία θέση της ΕΕ για το ζήτημα των εγγυήσεων.
Η δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας και του θέματος είναι το πρώτο βήμα για να σταλεί μήνυμα προς την Τουρκία να μην εγείρει επισήμως θέμα διατήρησης των εγγυήσεων, καθώς θα προσκρούσει σε ευρωπαϊκό τοίχος.
Διαβάστε επίσης: Επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν μετά τις βόμβες Τσαβούσογλου
Ωστόσο τη στρατηγική αυτή φαίνεται να είχαν προβλέψει οι Τούρκοι διπλωμάτες και γι αυτό ο Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε αναδείξει το θέμα των εγγυήσεων και είχε διακοινώσει την τουρκική θέση μέσω δηλώσεων και όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι δημόσιες ανακοινώσεις συνιστούν μια ακόμη παράλληλη διαπραγμάτευση που στοχεύει στη δημιουργία κλίματος και την εκμετάλλευσή του πολιτικά, ενώ στα παρασκήνια οι συζητήσεις διεξάγονται επί απτών θεμάτων.
Από το Μαξίμου τοποθετούν στο ίδιο πλαίσιο την επικοινωνία αλλά με διαφορετικές διατυπώσεις ώστε να διατηρήσουν τα προσχήματα. Για το λόγο αυτό κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να αναδειχθεί μέσω Ε.Ε. μια σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».
Παράλληλα ζήτησε να σταλεί ένα μήνυμα στην Άγκυρα ότι μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό «θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις».
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, κατά τις επικοινωνίες του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ε.Ε. στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.