Σε θέμα μείζονος πολιτικής και διπλωματικής σημασίας εξελίσσεται η δίκη των 8 Τούρκων αξιωματικών που θα κρίνει την απέλασή τους ή μη, καθώς οι μέχρι τώρα αποφάσεις της Δικαιοσύνης ήταν αντιφατικές και η τριχοτόμηση της μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο που θα αποτελέσει διπλωματικό εφιάλτη.
[graphiq id=”687JNbZs9YF” title=”Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700″ height=”548″ url=”https://w.graphiq.com/w/687JNbZs9YF” ]
Οι υποθέσεις των 8 Τούρκων αξιωματικών αν και έχουν κοινή βάση έχουν διαιρεθεί σε τρεις ομάδες, με αποτέλεσμα να εξεταστούν από τρεις διαφορετικές συνθέσεις του Συμβουλίου Εφετών, αρχικά, και τώρα να παραπεμφθούν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου.
Η διάρθρωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφορετικών αποφάσεων, γεγονός που οδηγεί στη λήψη πολιτικής απόφασης επί του θέματος, παγιδεύοντας την κυβέρνηση σε πολιτική δίνη.
Η κατάσταση είναι όμως ακόμη πιο περίπλοκη καθώς αν ένα τμήμα του Αρείου Πάγου αποφασίσει υπέρ της παραμονής και κατά της έκδοσης των Τούρκων, η απόφασή του είναι οριστική και αμετάκλητη. Αν ένα άλλο τμήμα αποφασίσει υπέρ της έκδοσης τότε η υπόθεση παραπέμπεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος μπορεί μεν να ανατρέψει την απόφαση αλλά αυτό θα δημιουργήσει αυτομάτως μείζον πολιτικό πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για το Κυπριακό.
[graphiq id=”f3Ii3LjoAu1″ title=”Ελευθερία στον κόσμο 2016″ width=”700″ height=”586″ url=”https://w.graphiq.com/w/f3Ii3LjoAu1″ ]
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα έχει ενταθεί η κινητοποίηση γύρω από το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται επιστολές για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών ακόμα και από τον επικεφαλής της Ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστατ και από άλλους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες και προσωπικότητες.
Επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλε και η Ένωση Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων ζητώντας να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί και να τους χορηγηθεί άσυλο στο πλαίσιο του ανθρωπισμού καθώς ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός τους θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε βασανιστήρια, ενώ δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δίκαιη δίκη.
Ωστόσο και παρά τις καθυστερήσεις στην εξέταση του θέματος από τον Άρειο Πάγο οι πολιτικές συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί και τα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και τα εσωτερικά ζητήματα της γείτονος χώρας περιπλέον έτη περαιτέρω το σκηνικό και ανεβάζουν το πολιτικό ρίσκο.
[graphiq id=”aWd70SR79Wt” title=”Χάρτης πολιτικών ελευθεριων” width=”700″ height=”575″ url=”https://w.graphiq.com/w/aWd70SR79Wt” ]
Τις ενδεχόμενες επιπλοκές αναλύει σε επιστολή του και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος επισημαίνει:
«Αν συνεπώς ένα συμβούλιο του Αρείου Πάγου κρίνει νόμιμη την έκδοση και το άλλο την αρνηθεί, η χώρα μας κινδυνεύει να εμπλακεί σε μια πολιτικό-διπλωματική περιδίνηση και η τύχη των εκζητουμένων να μετατραπεί από αμιγώς νομικό σε ευθέως πολιτικό ζήτημα».
Στην κατακλείδα της επιστολής του ο γνωστός ποινικολόγος απευθύνει έκκληση στη Δικαιοσύνη:
«Μετά και τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου επί του ζητήματος, απομένει μόνον να υποβάλω μία έκκληση προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου μας: να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Και τούτο, γιατί η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας».