Αν και η κίνηση του Μελβούτ Τσαβούσογλου να απορρίψει το ζήτημα άρσης των εγγυήσεων που αποτελεί βάση της συζήτησης για την Ελλάδα και την Κύπρο, φαίνεται εμπρηστική, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα που αποδεικνύει ότι δεν κρατάει πολλά χαρτιά στο χέρι του και επιχειρεί να παίξει εξ αρχήν τον άσσο.
Υπό τις παρούσες συνθήκες και με την Αθήνα και τη Λευκωσία να έχουν κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών για τη σύνοδο της Γενεύης, η Άγκυρα επιχειρεί να ανατρέψει πλήρως το σκηνικό διαπραγμαεύσεων που έχει οικοδομηθεί και να προβάλλει τα δικά της ζητήματα έναντι του Κυπριακού.
Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: Δύσκολη η λύση, ψάχνουν «Μουτζούρη»
Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν είναι αποκομμένη αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό της Άγκυρας που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη διάσκεψη της Γενεύης ως Δούρειο Ίππο για να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να συζητήσουν τη visa, τα νέα κεφάλαια στην ενταξαική διαδικασία της Τουρκίας, την τελωνιακή ένωση ακόμα και την οικονομική στήριξη της Τουρκίας με πρόσχημα το προσφυγικό.
Η Άγκυρα γνωρίζοντας ότι βρίσκεται σε διεθνή καραντίνα λόγω του πογκρόμ που ακολούθησε το πραξικόπημα και της σκληρής στάσης απέναντι στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, προσπαθεί να χρησιμοπιήσει τα ανοιχτά ζητήματα με την Ευρώπη για να πετύχει ανατροπή του status quo.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προμηνύει τη στάση της Τουρκίας σε ορισμένα ζητήματα όπως για παράδειγμα το θέμα των εγγυήσεων. Ο ίδιος από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της για την Κύπρο, καθώς θεωρεί πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους Τουρκοκυπρίους. “Δεν θα τους αφήσουμε ανυπεράσπιστους, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Γενεύης” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη των Πρέσβεων.
Επίσης, ανέφερε ότι ένας από τους λόγους όπου ακόμη δεν έχει λυθεί το Κυπριακό ζήτημα, είναι η ένταξη μόνο της μίας πλευράς του νησιού στην ΕΕ. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση τη θεωρεί εν μέρει υπεύθυνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα είπε ότι:
“Δυστυχώς, η ΕΕ έχει επιτρέψει να επηρεαστεί αρνητικά η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων”. Αντιθέτως, τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι, επέδειξαν “μια ειλικρινή και σοβαρή προσπάθεια για αυτό σε αυτό το θέμα έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας”
είπε ο ίδιος.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι παρά τη διχοτόμηση του νησιού και τη σημερινή κατάσταση της Κύπρου, στο νησί δεν χύνεται αίμα όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές (εννοεί περιοχές που παρουσιάζουν πολιτική αστάθεια και μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων που εξυπηρετούν διαφορετικά πολιτικά συμφέροντα) και αυτό οφείλεται στις εγγυήσεις που παρέχει η Τουρκία.
“Σε πολλά μέρη του κόσμου ενώ χύνεται αίμα, ο λόγος που στην Κύπρο κυριαρχεί γαλήνη είναι οι αποτελεσματικές εγγυήσεις που διασφάλισε η Τουρκία. Για αυτό οι εγγυήσεις αυτές δεν θα εγκαταλειφθούν”,
είπε ο Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι κατά τη διάσκεψη της Γενεύης θα ακολουθήσουν μια εποικοδομητική στάση απέναντι στη διαπραγμάτευση με σκοπό να βρεθεί λύση.
“Αναμένουμε και από την άλλη πλευρά την ίδια στάση” είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.