Πιο πολλές, σύνθετες, στοχευμένες και επικίνδυνες είναι οι επιθέσεις από hackers που δέχεται η Ευρώπη στα υπολογιστικά συστήματα, τις υποδομές και την άμυνά της σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ενώ όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι πλέον ο κίνδυνος πλήγματος στις εκλογές είτε άμεσα, είτε έμμεσα είναι πολύ μεγάλος.
Με τη Γερμανία και τη Γαλλία να βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις κάλπες και την Ευρώπη να αναζητά πολιτικό βηματισμό και ενιαίες θέσεις τα κίνητρα για προσπάθεια παρέμβασης ξένων δυνάμεων ισχυροποιούνται.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εδώ
Αν και τα media αναγνωρίζουν την εμφάνιση του πολιτικού cyberwar στις αμερικανικές εκλογές, στην πραγματικότητα διευρυμένη χρήση τακτικών:
– υποκλοπής δεδομένων,
– παρακολούθησης συνδιαλέξεων,
– διασποράς ψευδών ειδήσεων και
– μαζικής χρήσης ψεύτικων λογαριασμών στα social networks
από ομάδα hackers με στόχο την παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας και την χειραγώγηση του εκλογικού σώματος καταγράφηκε στη δράση του Andre Sepulveda, ο οποίος έχει ομολογήσει τις πράξεις του στη Λατινική Αμερική και είχε προειδοποιήσει για hacking στις αμερικανικές εκλογές.
Διαβάστε επίσης: Andrés Sepúlveda: Ο «hacker-πραξικοπηματίας»
Παράλληλα για προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης έχει κατηγορηθεί από έρευνα πανεπιστημίου των ΗΠΑ και η Google μέσω της χρήσης του Search Engine Manipulation Effect (SEME), σε μελέτη που δημοσίευσε και το site Politico.
Διαβάστε επίσης: Το «πραξικόπημα» του αιώνα από facebook και Google
Σύμφωνα με τον επίτροπο Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Sir Julian king, οι επιθέσεις που δέχθηκαν το 2016 οι servers της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αυξημένες κατά 20% σε ετήσια βάση και έφτασαν 110. Αυτό που ανησυχεί πλέον είναι το επίπεδο των επιθέσεων καθώς είναι προφανές ότι πρόκειται για επιθέσεις με στόχους και όχι για τυχαία γεγονότα ή ακτιβιστές.
[graphiq id=”bsz2HuqCKFf” title=”Μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων” width=”700″ height=”623″ url=”https://w.graphiq.com/w/bsz2HuqCKFf” ]
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισημαίνει ότι το κομμάτι του cyberwar βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης: Η Μέρκελ φοβάται ρώσικο hacking στις εκλογές
Σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, μεταξύ των οποίων είναι και η συνεργασία με το NATO αλλά και η αναβάθμιση των λογαριασμών e-mails των υπαλλήλων σε κρυπτογραφημένους.
Διαβάστε επίσης: Ο Τράμπ δέχεται την έκθεση για το ρώσικο hacking
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στους FT ο Sir Julian King:
«Οι απειλές είναι διαρκείς, επίμονες, επιθετικές, ολοένα και πιο επικίνδυνες εν δυνάμει καταστροφικές».
[graphiq id=”jHzoNflbBKl” title=”Top 10 πηγών επικίνδυνης δραστηριότητας και λογισμικού στο internet” width=”700″ height=”581″ url=”https://w.graphiq.com/w/jHzoNflbBKl” ]
Ειδική μνεία γίνεται στις επιθέσεις πολιτικού Τύπου, οι οποίες στόχο έχουν να πλήξουν την εμπιστοσύνη στις Δημοκρατίες.
Διαβάστε επίσης: Trolls και fake news τσακίζουν τη Μέρκελ
Για τις Βρυξέλλες όπως και για την Ουάσιγκτον η Ρωσία είναι αναγνωρισμένη απειλή και όχι εικαζόμενη, όπως άλλωστε και για το Βερολίνο. Ωστόσο η Κομισιόν αποφεύγει –ακόμα- να στοχοποιήσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο επιχειρώντας να βρει διπλωματική διέξοδο και να αποφύγει ένα διευρυμένο πόλεμο στο internet και στις υποδομές τον οποίο δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κεντρικά αλλά ούτε να στηρίξει τις 28 χώρες-μέλη.
[graphiq id=”3dyGBJw3TA9″ title=”Top 10 επιθέσεων σε κρατικές υποδομές με βάση την απώλειεα δεδομένων” width=”700″ height=”455″ url=”https://w.graphiq.com/w/3dyGBJw3TA9″ ]
Μετά την αποδοχή και από τον Ντόναλντ Τράμπ της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση στις αμερικανικές εκλογές από τη Ρωσία και οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν πλέον τον κίνδυνο αυτό υπαρκτό και την απειλή αξιόπιστη.
Το θέμα έχει αναχθεί σε ύψιστο κίνδυνο και οι συσκέψεις είναι διαρκείς, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος έχει ζητήσει από τους οργανισμούς της ΕΕ να αξιολογήσουν τον κίνδυνο χρήσης εξωτερικών συνεργατών με πρόσβαση στα εσωτερικά συστήματα.