Φεύγουν οι Τούρκοι από το Ιράκ

Φεύγουν οι Τούρκοι από το Ιράκ

Δυο μήνες μετά το ψήφισμα του ιρακινού Κοινοβουλίου και τη διπλωματκή και πολιτική ένταση με μεταξύ Βαγδάτης-Ουάσιγκτον και Άγκυρας συμφωνήθηκε η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή της Μοσούλης.

Η συμφωνία ακολουθεί την ανακατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Μοσούλης από Ιρακινές δυνάμεις τη βοήθηεια συμμαχικών στρατευμάτων, κυρίως αεροορικών βομβαρδισμών.

[graphiq id=”eWOi1wBjV1b” title=”Περιοχές που ήλεγχε και ελέγχει ο ISIS σε Ιράκ και Συρία” width=”700" height=”403" url=”https://w.graphiq.com/w/eWOi1wBjV1b” ]

Αν και οι τουρκικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί με πρόσχημα τη συμμετοχή στις συμμαχικές επιχειρήσεις κατά του ISIS τόσο η κυβέρνηση του Ιράκ όσο και οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν ποτέ σε κάτι τέτοιο. Αντ αυτού οι τουρκικές δυνάμεις επιχείρησαν επίδειξη δύναμης κατά των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, με στόχο να μην συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο με την πολιτοφυλακή YPG που δρα στη Βόρεια Συρία, καθώς η Άγκυρα φοβάται ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων στην ανατολική Τουρκία.

Διαβάστε  Ιρανοί, Γερμανοί και Ρώσοι τουρίστες κατακλύζουν την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με το ιρακινό αίτημα να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις από μία πόλη κοντά στη Μοσούλη, στα βόρεια της χώρας, μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση. Ο Αμπάντι συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Βαγδάτη.

Η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία που αφορά την πόλη Μπασίκα, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί πριν ακόμη από την πρόσφατη επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Διαβάστε  Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο

[gra[graphiq id=”bg4h2NE8pD” title=”Χώρες που συμμετέχουν στην αμερικανική επιχείρηση κατά του ISIS” width=”700" height=”529" url=”https://w.graphiq.com/w/bg4h2NE8pD” ]

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τουρκία είχε δεσμευτεί να “σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ” και η Βαγδάτη και η Άγκυρα συμφώνησαν να μην εμπλέκονται η μία στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.

Τον Οκτώβριο προκλήθηκε ένταση στις σχέσεις Ιράκ-Τουρκίας με αφορμή τη συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Μπασίκα και σε άλλες περιοχές του βόρειου Ιράκ με τις κυβερνήσεις αμφότερων χωρών να καλούν η μία τον πρεσβευτή της άλλης ενώ επρόκειτο να ξεκινήσει η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εκστρατεία για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη.

Διαβάστε  Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους, νεκρούς και ζωντανούς

Διαφήμιση