Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ-Ιράν στα στενά του Χορμούζ

Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ-Ιράν στα στενά του Χορμούζ

Προειδοποιητικές βολές στον αέρα πάνω από ιρανική τορπιλάκατο έριξε αμερικανική φρεγάτα όταν το μικρό σκάφος αγνόησε σήμα και πραγματοποίησε διέλευση πολύ κοντά από το πλοίο των ΗΠΑ, σε περισατατικό που σημειωθηκε την Κυριακή.

Τα επεισόδια στα στενά του Χορμούζ δεν είναι πρωτόγνωρα καθώς η ιρανική επαναστατική φρουρά δοκιμάζει διαρκώς το επίπεδο των διμερών σχέσεων μέσω της πρόκλησης.
Αν και επικίνδυνη η γλώσσα των στρατιωτικών προκλήσεων λέει πολλά, καθώς το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και θα φτιαξει πυραύλους.
Η πρόσφατη άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Ιράν άνοιξε το δρόμο για αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου, καθώς το Ιράν σπεύδει να ανακτήσει μερίδιο αγοράς σε μια φάση που οι τιμές ανεβαίνουν λόγω της πολιτικής του ΟΠΕΚ.
Διαθέτοντας αυξημένη χρηματοδότηση, έχοντας επιτύχει άρση των κυρώσεων και εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά Boeing το Ιράν ετοιμάζεται για επίδειξη δύναμης.

Διαβάστε  Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις και βλέπει πληθωρισμό πάνω από στόχο

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2016 το Ιράν απελευθλερωσε 10 Αμερκανούς ναύτες που είχαν συλληφθεί σε ταχύπλοο εντός ιρανικών χωρικών υδάτων.

Τον περασμένο Αύγουστο αμερικανική φρεγάτα επίσης έριξε προειδοποιητικές βολές κατά ιρανικής κορβέτας που πλησίασε επικίνδυνα δυο ακόμη αμερικανικά πολεμικά πλοία.