Χάνει τη Μοσούλη ο ISIS

Χάνει τη Μοσούλη ο ISIS

Τον έλεγχο του 70% της Μοσούλης έχουν πλέον οι ιρακινές δυνάμεις οδηγούμενες από τις ειδικές δυνάμεις και τον συνασπισμό κατά του ISIS, υπό κάλυψη αμερικανικών βομβαρδισμών.

Oι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ έφθασαν για πρώτη φορά στις όχθες του ποταμού Τίγρη στη Μοσούλη, ένα σημαντικό βήμα για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

[graphiq id=”eRugvaNEdQ9" title=”Περιοχές που ελέγχει και ήλεγχε ο ISIS σε Ιράκ και Συρία” width=”700" height=”549" url=”https://w.graphiq.com/w/eRugvaNEdQ9" ]

Διαβάστε  Άγρια σφαγή αμάχων στο Μάλι από τζιχαντιστές

Οι επίλεκτες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις (CTS) «έφθασαν στον ποταμό Τίγρη από τα ανατολικά» και αναπτύχθηκαν περιμετρικά μιας από τις τέσσερις γέφυρες της Μοσούλης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου τους, Σαμπάχ αλ Νομάν.

Η προέλαση των στρατιωτών της CTS στις όχθες του Τίγρη σηματοδοτεί μια συμβολική και τακτική νίκη για τις ιρακινές δυνάμεις, τρεις μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησής τους. Η πρόσβασή τους στον ποταμό περιπλέκει την κατάσταση για το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα ανεφοδιασμού.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

[graphiq[graphiq id=”hX79hPDRifj” title=”Απώλειες μαχητών του ISIS στο Ιράκ” width=”700" height=”489" url=”https://w.graphiq.com/w/hX79hPDRifj” ]Από τα μέσα Οκτωβρίου οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σταδιακά ανακτήσει τον έλεγχο πολλών συνοικιών στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Ωστόσο οι δυτικές όχθες παραμένουν υπό τον πλήρη έλεγχο των τζιχαντιστών.

Διαφήμιση